Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


METINIS PRANEŠIMAS
G. Nausėda: Ukrainai kovojant už savo laisvę, Lietuva turi pasirūpinti savo saugumu
BNS
Marius Morkevičius/ELTA
G. Nausėda.

Ukrainai ginant savo laisvę, Lietuva privalo pasirūpinti savo saugumu, nieko nelaukdama, antradienį Seime skaitydamas ketvirtąjį metinį pranešimą sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„(...) galimybė oriai, saugiai ir taikiai siekti gyvenimo tikslų nėra savaime suprantama. Kartą praradus laisvę, ją susigrąžinti gali būti nepaprastai sunku. Laisvę privalome ginti kasdien, nelaukdami, kol mūsų horizontą užtemdys karo ir tironijos grėsmė“, – kalbos pradžioje teigė jis.

„Kol Ukrainos žmonės tęsia didvyrišką kovą už savo laisvę ir šalies ateitį, mūsų pareiga – pasirūpinti Lietuvos saugumu“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Anot jo, kartą praradus laisvę, ją susigrąžinti gali būti nepaprastai sunku.

G. Nausėda tvirtino, kad šalies nepriklausomybė, suverenitetas ir demokratija – didžiausias turtas ir gerovės pagrindas.

„Rimto perspėjimo sulaukėme prieš 482 dienas, kai Rusija su Baltarusijos pagalba užpuolė Ukrainą. Nusikalstamas karas tęsiasi jau beveik 16 mėnesių. Neišprovokuota karinė agresija prieš istoriškai artimą šalį skaudžiai palietė kiekvieną iš mūsų. Ukrainai padeda visa Lietuva. Dėl to, tikiu, jau dabar esame vieningesni, stipresni ir atsparesni“, – kalbėjo valstybės vadovas.

G. Nausėdos teigimu, būtina grįžti prie visuotinės karo prievolės klausimo.

„Egzistencinės grėsmės sąlygomis privalome greičiau ir sparčiau gausinti kariuomenės rezervą ir geriau atspindėti visų Lietuvos piliečių lygybę bei pareigą Tėvynei“, – tvirtino jis.

Pasak valstybės vadovo, taip pat reikia skirti dar daugiau dėmesio ugdyti piliečių valią priešintis.

„Įvykiai Ukrainoje parodė, kad tai – lemiamas valstybės saugumo elementas. Pilietinis ir patriotinis ugdymas bei piliečių integravimas į šalies gynybą Lietuvoje turi tapti prioritetu“, – teigė prezidentas.

Jis ragino nepamiršti ir valstybės kritinės infrastruktūros apsaugos, ragino „toliau auginti mūsų kibernetinius raumenis“, pagaliau imti realių veiksmų civilinės saugos srityje, o ne dangstytis „popieriniais planais“.

„Privalome mokytis ir iš karo Ukrainoje pamokų. Būtina įrengti kuo daugiau gyventojų priedangų, užtikrinti tinkamą įspėjimo sistemų ir kitų saugumo priemonių veikimą“, – sakė prezidentas.

Konstitucija numato, kad šalies vadovas metiniame pranešime apžvelgia šalies padėtį, Lietuvos vidaus ir užsienio politiką, nubrėžia gaires ateičiai.

2023 06 20 10:42
Spausdinti