Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
G. Nausėdos raginimas tarptautinei bendruomenei, ES sienų apsauga Suomijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Ketvirtadienio vakarą Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūros „Frontex“ atstovas Piotras Switalskis pranešė, kad į Suomijos ir Rusijos pasienį atvyko 55 agentūros siųsti pareigūnai.

Svarbiausių gruodžio 8-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

G. Nausėda ragina siekti grąžinti Ukrainos vaikus

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį paragino tarptautinę bendruomenę vieningai siekti tūkstančių Ukrainos vaikų sugrąžinimo iš Rusijos jų šeimų nariams. Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva solidarizuojasi su Ukraina ir reikalaus, kad Rusija sustabdytų agresiją, nukreiptą prieš vaikus.

Julius Kalinskas/ELTA
Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Visos tarptautinės bendruomenės pareiga – padėti Ukrainai pasiekti pergalę, suteikiant jai karinę ir finansinę paramą, nes tik Rusijos pralaimėjimo atveju būtų galima greičiau sugrąžinti pagrobtus vaikus“, – tvirtino G. Nausėda.

Žmogaus teisių aktyvistai reikalauja kreiptis į KT

Žmogaus teisių centras ir nevyriausybinės organizacijos šiandien paragino Seimą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Nepilnamečių apsaugos įstatymo atitikties Konstitucijai. Žmogaus teisių aktyvistai sieks, kad KT apsvarstytų Vyriausybės inicijuotą įstatymo pataisą, pagal kurią buvo siūloma atsisakyti nuostatos, teigiančios, kad informacija apie tos pačios lyties asmenų santykius nepilnamečiams yra žalinga.

Izraelio pajėgos tęsia puolimą Gazos Ruože

Penktadienio rytą Izraelio kariuomenė pranešė, kad ir toliau atakuoja Gazos Ruožo miestą, o per praėjusią parą sausumoje, iš oro ir jūros apšaudyta apie 450 taikinių. Šiuo metu Izraelio kariuomenės daliniai naikina „Hamas“ kovotojų slėptuves, ginklus ir kitą infrastruktūrą. Šiandien oro atakų neišvengė ir pietuose esantis Kan Juniso miestas, kuris laikomas „Hamas“ bastionu.

EPA-ELTA.
Per Izraelio ir „Hamas“ karą Gazos Ruože iki šiol žuvo mažiausiai 17 177 žmonės.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kritikuoja Izraelio vyriausybės elgesį vykdant puolimą pietiniame Gazos Ruože. A. Blinkeno teigimu, Izraelis turėtų labiau rūpintis civilių apsauga.

Įtampa prie Suomijos ir Rusijos sienos

Ketvirtadienio vakarą Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūros „Frontex“ atstovas Piotras Switalskis pranešė, kad į Suomijos ir Rusijos pasienį atvyko 55 agentūros siųsti pareigūnai. Jų uždavinys – stebėti Suomijos ir Rusijos sieną ir užtikrinti saugumą šalies pasienio zonoje.

Scanpix
„Frontex“ pareigūnai dislokuoti prie rytinės Suomijos sienos.

Apie pasieniečių siuntimą į Suomiją „Frontex“ paskelbė lapkričio pabaigoje. Praėjusiais mėnesiais suomių institucijos prie Rusijos sienos rytuose registravo apie 1 tūkst. migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, pirmiausia iš Irako, Jemeno ir Somalio.

Rusijos ir Irano karinis bendradarbiavimas

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby komentuodamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą su kolega iš Irano Ebrahimu Raisi pareiškė, kad Rusija ir Iranas vis labiau plėtoja karinį bendradarbiavimą. Jo teigimu, akivaizdus to įrodymas – bepiločiai orlaiviai, kuriuos Teheranas tiekia Maskvai.J. Kirby taip pat pabrėžė, kad JAV turi pagrindo manyti, jog Iranas iš šios partnerystės nori gauti rusiškų smogiamųjų sraigtasparnių, balistinių raketų ir kitų ginklų.

2023 12 08 17:15
Spausdinti