Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KETURI MĖNESIAI VĖJAIS
G. Nausėdos žinutė dėl baltarusiškų trąšų skandalo: tai gėdinga
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Asmeninis archyvas

Postus išsaugojusių ministrų pasisakymai dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito nutraukimo prezidento Gitano Nausėdos neįkvepia. Pasak šalies vadovo, tam jau buvo laiko.

„Trąšų klausimu mes turėtume kalbėtis visi kartu. Ieškoti sąjungininkų paramos. Belieka apgailestauti tik dėl to, kad turėjome pakankamai gražaus laiko tai padaryti per pastaruosius keturis mėnesius, bet apie tai kalbame tik dabar. Kodėl?“ – trečiadienį žurnalistams teigė G. Nausėda, atvykęs į Briuselyje vykstantį ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą.

Prieš tai jis prisiminė prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos susirašinėjimo, kuriame kalbama apie sankcijas baltarusiškoms trąšoms, nutekinimą.

„Šiuo metu matau viešojoje erdvėje iškarpytus fragmentus, susirašinėjimus žmonių, kurie yra be pavardžių. Ir tai yra gėdingas dalykas – nukreipti dėmesį nuo savų problemų, mėginant įtraukti į istoriją kitas institucijas“, – teigė prezidentas.

Jis taip pat pabrėžė, kad visada pasisakė už kuo platesnes ir gilesnes sankcijas Baltarusijai.

„Mano visi pasisakymai (ir juos jūs galite lengvai atrasti ir atsekti nuo pat konflikto su Baltarusija pradžios) yra nukreipti į tai, kad Baltarusijai būtų taikomos kaip įmanoma platesnės ir gilesnės sankcijos, nes tokia yra mūsų santykių ir noro paveikti šitą režimą kaina. Esu ir tiesiogiai pasakęs, kad tai gali skaudėti ir kainuoti mums taip pat“, – sakė G. Nausėda ir pridūrė, kad priešingu atveju norimo rezultato nebus sulaukta.

Trečiadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kurio atsistatydinimo pareiškimas nebuvo patenkintas, trečiadienį pareiškė, kad jį stebina „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininko pasisakymai dėl baltarusiškų trąšų tranzito iki kitų metų balandžio.

„Mane stebina tokie pasakymai, aš neturiu galbūt pakankamai dalykinės informacijos apie tai, kuo jie remiasi“, – žurnalistams Vilniuje sakė G. Landsbergis.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis, kuris taip pat išsaugojo postą, savo ruožtu informavo, kad, suradus sprendimą dėl baltarusiškų trąšų, jis bus paskelbtas visuomenei, o dabartinėje situacijoje „kaltų yra labai daug“.

„Šitoje situacijoje kaltų yra labai daug, problemų ir neatsakytų klausimų yra labai daug. Kalbant dėl pačios sutarties pakeitimų, kurie turėjo būti pateikti už nacionalinį saugumą atsakingoms institucijoms, baigiant avansais, kurie buvo priimti, čia yra tie klausimai, į kuriuos mes atsakysime“, – trečiadienį prie Vyriausybės žurnalistams sakė M. Skuodis.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant praėjusią savaitę įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

2021 12 15 18:22
Spausdinti