Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASIŪLYMAI
G. Skaistė: tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
G. Skaistė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei pareiškus, kad minimali mėnesio alga (MMA) kitais metais turėtų didėti iki 800 eurų, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – iki 740 eurų, finansų ministrė sako, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas.

Pasak Gintarės Skaistės, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.

„Tokie siūlymai, kaip, tarkime, siūlo ministrė, kai siūloma NPD didinti bene 4 kartus greičiau nei minimalią algą, jie kainuoja biudžetui itin daug, Tiek kiek kils MMA, panašiu tempu turėtų kilti ir NPD, kad būtų užtikrintas ilgalaikis finansinis valstybės biudžeto tvarumas“, – LRT radijui sakė G. Skaistė.

„Šiuo metu daugelis politikų siūlo įvairias iniciatyvas, tačiau diskusijos dėl minimalios algos vis dar vyksta Trišalėje taryboje, tuo tarpu Finansų ministerija rengia ateinančių metų valstybės biudžeto projektą“, – pridūrė ji.

A. Armonaitė ketvirtadienį pareiškė, kad MMA iki mokesčių galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų.

Anot jos, tai būtų daug labiau subalansuotas pasiūlymas – MMA didinimo našta gultų ne tik verslui, bet ir valstybei. A. Armonaitės manymu, NPD yra pagrindinis pajamų augimo šaltinis, todėl reikėtų daugiau diskutuoti apie jo, o ne minimalaus atlyginimo didinimą.

Lietuvos bankas liepą pasiūlė, jog MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc. arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau tuo pat metu nurodė, jog dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo palaikytų atsargesnių sprendimų paiešką, pavyzdžiui, vėlesnį sprendimo dėl MMA priėmimą ar didinimą dalimis.

Trišalėje taryba pradėjo diskusijas šiuo klausimu, tačiau galutinį sprendimą dėl MMA turės priimti Vyriausybė.

Šiemet NPD siekia 540 eurų, o MMA – 730 eurų neatskaičius mokesčių, arba 550 eurų „į rankas“.

2022 08 25 13:20
Spausdinti