Meniu
Prenumerata

sekmadienis, birželio 16 d.


EUROPOS RINKIMAI
Galimų kandidatų į EK vadovus debatai: „Eurovizija“ ar „Nuobodovizija“?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
EP
„Eurovizijos debatai 2024“.

„Eurovizija“ atvyko ir į Briuselį: įspūdinga scena, gausu žiūrovų, tiesioginiai prisijungimai iš Europos šalių sostinių… Tiesa, tai buvo ne dainų konkursas, o pagrindinių kandidatų į Europos Komisijos (EK) vadovus debatai, kurie, norint patraukti dėmesį, tiesiog pasiskolino „Eurovizijos“ vardą.

Net dvi savaites Europos Parlamento (EP) plenarinių posėdžių salė Briuselyje buvo perdaroma į šou renginio sceną: milžiniški ekranai, penkios tribūnos, žiūrovai – EP narių vietose. Taip ketvirtadienį atrodė „Eurovizijos debatai 2024“, kuriuose susitiko pagrindiniai kandidatai (Spitzenkandidaten) į EK vadovus.

Spitzenkandidaten sistema – dar viena Briuselio keistenybė, kurią nelengva paaiškinti: kaip ir svarbu, bet kaip ir nieko daug negali nulemti. Europos politinės partijos prieš EP rinkimus pasiūlo savo kandidatus į EK pirmininko postą, bet tai visai nereiškia, kad jį rinks piliečiai ar EP nariai. Dėl EK vadovo birželį tarsis ES valstybių lyderiai ir gali nutikti, kad nė vienas iš ketvirtadienį diskutavusių politikų nematys šio posto. Tarkime, prieš penkerius metus ES lyderiai atmetė visus pagrindinius kandidatus ir pasirinko mažai kam žinomą Ursulą von der Leyen.

Dabar antrosios kadencijos centro dešinės Europos liaudies partijos vardu siekianti U. von der Leyen ketvirtadienį stojo į žodžių mūšį su Nicolas Schmitu (Europos socialistų partija), Terry Reintke (Europos žalieji), Sandro Gozi („Atnaujinkime Europą“ („Renew“) ir Walteriu Baieriu (Europos kairieji).

2024 05 23 17:44
Spausdinti