Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19
Galimybių paso pateikti nebereikės nuo šeštadienio
BNS
BNS foto

Nuo šeštadienio Lietuvoje nei kavinėse, nei parduotuvėse, nei renginiuose nebereikės rodyti galimybių paso.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė stabdyti jo galiojimą, tai yra atsisakyta skirtingų reikalavimų imunitetą koronovirusui turintiems ir neturintiems asmenims.

„Jaučiuosi kaip nekrologą skaitydama. Labai gerai bus, jeigu nebereikės grąžinti šito įrankio“, – prieš priimant sprendimą sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, šis įrankis pavasarį leido verslams atsidaryti po karantino, paskui – neužsidaryti, o kai kuriuos žmones paskatino pasiskiepyti nuo COVID-19.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tvirtino, kad galimybių pasas stabdomas pasikeitus epidemiologinei situacijai.

„Plintant gerokai plitresnei omikron atmainai, rizika užsikrėsti koronavirusu išlieka tiek neskiepytiems, tiek pilnai skiepytiems ar persirgusiems asmenims, todėl galimybių paso, kaip masinio saugojimo priemonės, mažinant COVID plitimo riziką, funkcija reikšmingai sumažėjo“, – teigiama sprendimą lydinčiajame dokumente.

Per Vyriausybės posėdį ministrai pabrėžė, kad galimybių pasas lieka kovos su koronavirusu arsenale, jis galės būti panaudotas, kai to prireiks.

Atsisakius galimybių paso, parduotuvėms, turgavietėms ir kitoms prekybos vietoms, esančioms uždaroje erdvėje, nurodyta užtikrinti 15 kvadratinių metrų bendrą plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną asmenį.

„Minėtas ploto reikalavimas nustatytas, atsižvelgiant į anksčiau taikytą praktiką iki galimybių paso įvedimo bei atsižvelgiant į dviejų metrų saugaus atstumo laikymąsi nuo kitų asmenų tose vietose, kuriose susidaro dideli lankytojų srautai“, – paaiškino Sveikatos apsaugos ministerija.

Nurodyta, kad kontaktiniu būdu teikiamos paslaugos, ūkinė veikla, prekyba, komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti vieši renginiai galės vykti tik užtikrinus valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytus reikalavimus, tai yra asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi sąlygas, kitus visuomenės sveikatos saugos, higienos ir kt.

Taip pat neatmetama, jog priklausomai nuo epidemiologinės situacijos „esant poreikiui vėl būtų galima svarstyti apie galimybių paso taikymo grąžinimą“.

Priimtu nutarimu Vyriausybė pripažino ir dvi naujas vakcinas – „Covishield“ ir „Nuvaxovid“. Lietuvoje jomis neskiepijama, tačiau jei į šalį atvyktų šiomis vakcinomis pasiskiepiję asmenys, jie būtų laikomi kaip imunitetą turintieji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 02 14:46
Spausdinti