Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ATSAKAS Į RUSIJOS AGRESIJĄ
Gera žinia iš Briuselio: JAV priėmė principinį sprendimą dėl savo karinių pajėgų Lietuvoje
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
KAM
JAV kariai Lietuvoje.

Po NATO gynybos ministrų susitikimo ištuštėjusioje Aljanso būstinėje Briuselyje penktadienį įvyko dar vienas svarbus susitikimas, iš kurio Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas parnešė gerų žinių. Nors tai nėra visiškai, apie ką svajojo Vilnius, tai rimtas indėlis į Lietuvos gynybą ir agresorių atgrasymą.

Pasak ministro, Bukarešto 9-uko susitikimo su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu metu sutarta, kad iki 2025 m. pabaigos Lietuvoje bus įkurdintas Jungtinių Valstijų karinių pajėgų rotacinis batalionas ir sudarytas rotacinis planas.

„Jis jau ir dabar yra Lietuvoje 9 mėnesiams, bet planas iki 2025 m. imtinai, t. y. jei anksčiau kiekvienais metais buvo priimamas sprendimas dėl rotacinių pajėgų buvimo, tai dabar tai yra ilgametis planas ir iki 2025 m. pabaigos numatytas, suplanuotas JAV pajėgų buvimas ir Lietuvoje, ir Latvijoje, ir Estijoje“, – Briuselyje teigė A. Anušauskas. Jis teigė, kad tokie planai parodo, jog nebus pokyčių, t. y. pajėgos nebus išvestos.

Bataliono, kurį sudarys nuo 500 iki 800 karių, rotacija nebūtinai vyks kas pusmetį, tai priklauso nuo JAV sprendimų, tačiau, pasak ministro, „bet kokiu atveju tos rotacinės pajėgos bus nuolat pas mus“.

„Svarbiausia pats principas, kad pajėgos bus Lietuvoje ir, jos sakyčiau, Baltijos regione yra didžiausios“, – IQ teigė jis.

JAV kariai liks įsikūrę Pabradėje, kur statomos naujos kareivinės. A. Anušauskas pridūrė, kad amerikiečiai giria Lietuvos pasirengimą juos priimti.

Nepaisydamas grėsmingų pranešimų iš kaimyninės Baltarusijos, ministras teigė, kad tai nesusiję su dabartinėmis naujienomis: „Bet grėsmės nėra pasikeitusios. Jų intensyvumas skirtingas, bet jos niekur neišnykusios. Kol yra agresyvūs kaimynai, grėsmės negali išnykti.“

JAV batalionai Lietuvoje rotuojami nuo 2019 m., 2014–2017 m. šalyje buvo dislokuojamos rotacinės kuopos. Reaguodami į Rusijos invaziją Ukrainoje, amerikiečiai rotacinius batalionus sustiprino, atsiųsdami į vienetus daugiau karių ir technikos. Birželį Lietuvoje mažiausiai devynių mėnesių rotaciją pradėjo apie 800 JAV kariuomenės 1-66 sunkiojo tankų bataliono karių su kovine technika.

Lietuva dar prieš Rusijos pradėtą karą Ukrainoje siekė amerikiečių nuolatinio buvimo mūsų šalyje. Šios pastangos buvo dar labiau suintensyvintos prasidėjus agresijai. Vis dėlto Vašingtonas atsisako įsteigti nuolatines bazes, kaip kad esančios Vokietijoje, nes tai esą per dideli kaštai tiek JAV, tiek priimančiai pusei (ir kol kas net nėra infrastruktūros). Be to, amerikiečiai siekia išlaikyti mobilias pajėgas, taip pat jų nuolatinis dislokavimas kelia strateginių klausimų.


2022 10 14 11:21
Spausdinti