Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


ALFA TAŠKAS
Ginantys LGBT+ bendruomenės teises įvertino naujausius Europos reitingus: Lietuva vis dar velkasi uodegoje
IQ
Fotobankas
LGBT piketas.

Penktadienis, gegužės 17-oji – Tarptautinė kovos su homofobija, transfobija ir bifobija diena. Šia proga tarptautinė LGBT+ teises ginanti organizacija „ILGA-Europe“ paskelbė 2024 m. „Vaivorykštės indeksą“, kuriame matyti, kad tarp skirtingų 49 Europos valstybių Lietuva yra 35 vietoje pagal valstybėje užtikrinamą LGBT+ asmenų lygiateisiškumą.

Laidoje „Alfa taškas“ Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius teigia, kad Lietuvoje visuomenės požiūris šiuo klausimu keičiasi pozityvia linkme, tačiau, palyginti su kitomis, ypač Vakarų Europos, šalimis, tolerantiškumo atžvilgiu Lietuva vis dar smarkiai atsilieka.

„Tai reiškia, kad mes velkamės Europos uodegoje, jeigu taip būtų galima pasakyti. Aš pats, būdamas LGBT bendruomenės dalimi, jaučiu, kad visuomenės požiūris tikrai keičiasi pozityvia linkme, bet tai vyksta per lėtai.

Mano vertinimu, tam tikrų įstatymų priėmimas, tarkime, Civilinės sąjungos įstatymo priėmimas ir įrodymas žmonėms, kad tai niekaip nepablogina žmonėms situacijos, o tik skirtingos visuomenės grupės yra teisiškai saugesnės, labai smarkiai prisidėtų prie gerėjančio visuomenės požiūrio į LGBT žmones“, – komentuoja T. V. Raskevičius.

Kartu su Seimo nariu laidoje situaciją aptaria Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė. Pasak jos, kiekvieno LGBT+ bendruomenės nario patirtis su lygiateisiškumu yra individuali, tačiau gerėjančią situaciją Lietuvoje parodo garsioji Albino ir Vitalijaus meilės istorija.

„Albinui ir Vitalijui šios dienos proga nuvežėme daugiau negu 20 tūkst. simboliškai santuoką patvirtinančių parašų, kuriuos surinkome portale Manoteises.lt.

Prisėdome su Vitalijumi pasikalbėti ir paklausiau, kaip atrodė tavo gyvenimas anksčiau, ar patyrei homofobijos. Sako jis man, „žinai, aš visą laiką bijojau. Bijojau megzti santykius, bijojau būti atviras su žmonėmis, bijojau pasakyti, kokiuose santykiuose esu, bijojau policijos.

Ir vis dar yra žmonių tarp jų, kurie iki šiol bijo, gyvena bijodami. Pagrįstai ar nepagrįstai kitas klausimas, nes kiekvieno žmogaus aplinkybės yra skirtingos“, – sako J. Juškaitė.

JWPLAYER_MAIN:2586

2024 05 17 16:53
Spausdinti