Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Griuvo paskutinė IS kovotojų tvirtovė
BNS
(Pixabay nuotr.).

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai ketvirtadienį pasitraukė iš savo paskutinės tvirtovės Sirijoje – strategiškai svarbaus Abu Kamalio miesto prie sienos su Iraku. Jis buvo užleistas sėkmingą ataką surengusioms Sirijos vyriausybės pajėgoms.

Sirijos kariuomenė pranešė išvadavusi miestą po intensyvių mūšių, nusinešusių daugybę kovotojų bei jų lyderių gyvybių. Kariškiai pranešė vis dar persekiojantys IS džihadistus, išsilaksčiusius po dykumą įvairiomis kryptimis. „Abu Kamalio išlaisvinimas turi didelę svarbą, nes tai reiškia šios grupuotės planų regione žlugimą ir subyrėjusias jos šalininkų iliuzijas jį (regioną) atskirti, kontroliuoti dideles atkarpas Sirijos ir Irako sienos ir užtikrinti tiekimo kelių tarp šių dviejų valstybių (kontrolę)“, – sakė Sirijos armijos atstovas generolas Ali Mayhoubas televizijos parodytame pareiškime. Sirijos provyriausybinė žiniasklaida skelbia, kad vyriausybės pajėgos į miestą įžengė trečiadienio vakarą ir susirėmė su IS kovotojų likučiais. Ketvirtadienį buvo pranešta, kad IS kovotojų mieste neliko. Palydovinio televizijos kanalo „ Al-Ikhbariya“ žurnalistas, įvažiuodamas į miestą, džiaugsmingai į kamerą paskelbė: „Daesh'ui galas. Gyvai“. Pasak Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“, Sirijos vyriausybės ir jas palaikančios pajėgos, bei prie jų prisijungę Irako kariai, šukuoja Abu Kamalį, iš miesto pasitraukus IS kovotojams. Po šio atsitraukimo IS kovotojai nebeturi didesnių kontroliuojamų teritorijų Sirijoje ir Irake. Manoma, kad jie išsisklaidė po dykumą į vakarus ir rytus nuo Eufrato upės. JAV pareigūnų duomenimis, aplink Abu Kamalį buvo susitelkę nuo 2,5 iki 3,5 tūkst. IS kovotojų. Manoma, kad šiame mieste prieglobstį buvo radę ir kai kurie džihadistų lyderiai.

Dar ne pabaiga?

IS patyrė virtinę pralaimėjimų, neatlaikiusi vienu metu vykusio Rusijos palaikomų Sirijos vyriausybės pajėgų ir jų sąjungininkų bei JAV remiamų Irako ir Sirijos kovotojų puolimo Sirijoje ir Irake. Tačiau nepaisant šių nesėkmių, IS grupuotės žiniasklaidos aparatas tebėra aktyvus ir kovotojai greičiausiai tęs savo kovas iš dykumų rajonų. Abu Kamalis buvo paskutinis strategiškai svarbus kovotojų miestas Sirijoje ir Irake, dėl kurio kontrolės varžėsi Sirijos režimo pajėgos ir JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF). Pajėgų išsidėstymas kelia nerimą dėl galimų Rusijos palaikomų Sirijos režimo pajėgų susidūrimų su SDF, kurios priartėjo prie Abu Kamalio iš priešingos Eufrato pusės, o dabar dar iš Irako pasienio. Kol kas neaišku, ar tai, kad miestą užėmė Sirijos vyriausybės pajėgos, reiškia, jog varžytuvės dėl anksčiau IS kontroliuotos teritorijos baigėsi. Iki šiol kurdų vadovaujamos SDF pajėgos puolė „Islamo valstybės“ kovotojus Eufrato rytiniame krante. Jos perėmė naftos ir dujų telkinių, užėmė dideles teritorijas prie Irako sienos ir neseniai išlaisvintą Rakos miestą. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 11 09 17:53
Spausdinti