Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NACIONALINIS STADIONAS
„Hanner“ gelbstint Nacionalinio stadiono projektą, išgelbėti gali būti ir „BaltCap“?
ELTA
Alfa.lt

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovei „Hanner“ svarstant perimti Nacionalinio stadiono statybų projektą, jame gali išlikti ir dabartinis koncesininkas „BaltCap“, skelbia LRT Tyrimų skyrius.

„Mes manom, jog būtų logiška, kad jie („BaltCap“ – red.) nedingtų visiškai. Mums taip atrodo. Kad nėra pats geriausias variantas, jeigu jie visai dingsta. Stadiono projektą turime mes valdyti. Besąlygiškai valdyti. O jie gali likti tokiomis, kaip pasakyti, stebėtojo teisėmis“, – LRT Tyrimų skyriui teigė statybų bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Savo ruožtu „BaltCap“ partneris Simonas Gustainis, raštu atsakydamas į LRT Tyrimų skyriaus klausimą apie galimybę toliau dalyvauti projekte, nurodė, kad tai galėtų įvykti jau pastačius kompleksą.

Naujienų portalo tyrime taip pat akcentuojama, kad Vilniaus savivaldybė ir Vyriausybė neturi sprendimo galios, pasirenkant investuotoją.

Nacionalinio stadiono projektą Vilniuje iš kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ ketina perimti nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“. Be to, daugiafunkciame komplekse Šeškinėje turėtų atsirasti universali kultūros ir sporto renginiams tinkama arena, o pačiame stadione 3 tūkst. (iki 18 tūkst.) didinamas vietų skaičius.

Teigiama, kad faktinis Nacionalinio stadiono projekto statybos kaštų pokytis nuo pasiūlymo pakeitimo iki sutarties įsigaliojimo yra 40,35 proc., o sostinės savivaldybė bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) prisiims 28,71 proc. indeksacijos, t. y. 27,1 mln. eurų. Koncesininkas šiame projekte prisiims likusią 11,64 proc., arba 9,5 mln. eurų dalį.

Papildomų darbų, t. y. 3 tūkst. papildomų vietų stadione ir universalios arenos statybų, vertė siekia 10,8 mln. eurų be PVM. Teigiama, kad beveik 36 mln. eurų būtų galima sutaupyti skolinantis tik 2 m., o ne 22 m., kaip planuota anksčiau.

Dėl minėtų pokyčių Vilniaus miesto savivaldybės taryba turėtų apsispręsti vasario 28 d. posėdyje.

ELTA primena, kad „BaltCap“ šiuo metu susiduria su reputacijos problemomis, po to, kai paaiškėjo, kad buvęs fondo partneris Šarūnas Stepukonis galėjo pasisavinti apie 40 mln. eurų ir bent dalį jų pralošti kazino.

A. Avulis nurodo, kad „Hanner“ stadiono statybas galėtų užbaigti 2026 m.

Visą daugiafunkcį kompleksą sudaro Nacionalinis stadionas su sporto muziejumi viduje, sporto centras su krepšinio, rankinio, gimnastikos, bokso salėmis, trys futbolo treniruočių aikštės, tarptautinės kategorijos lengvosios atletikos stadionas su futbolo aikšte, lengvosios atletikos apšilimo zona su mėtymo sektoriais, kultūros centras su biblioteka ir 300 vietų vaikų darželis.

2024 02 27 08:50
Spausdinti