Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SAUGUMAS
Hibridinėms grėsmėms atremti: nuo krizių valdymo sistemos iki didesnio JAV buvimo šalyje
BNS
Pixabay

Tarptautinio saugumo forumo hibridinėms grėsmės aptarti dalyviai joms atremti siūlo nuo kitokios krizių valdymo sistemos iki siekio pritraukti daugiau Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) investicijų į Lietuvą.

„Hibridikos esmė – trinasi riba tarp karo ir taikos, yra įvairūs sektoriai, ar tai būtų propaganda, ar dezinformacija, ar COVID-19, kur irgi kai kas gali bandyti pasinaudoti vykdant savo „kaukių diplomatiją“, – per spaudos konferenciją Seime penktadienį sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Seimo NSGK kartu su Gynybos paramos fondu penktadienį parlamente surengė tarptautinę konferenciją „Visuomenės atsparumas ir hibridinės grėsmės Vakarų pasauliui“.

Pristatydamas konferencijoje svarstytus klausimus L. Kasčiūnas pabrėžė, kad Lietuvoje reikia kurti krizių valdymo centrą, nes koronaviruso pandemija parodė, jog, nors tokių sistemų ir esama sukurta, kilus krizei jos nesiaktyvuoja.

„Turėtume sukurti integruotą krizių valdymo sistemą. Iki šiol Lietuvoje egzistavo kelios krizių valdymo sistemos, ką mes pamatėme ir valdant COVID-19 situaciją, kad lyg ir kažkokios krizių valdymo sistemos buvo, bet neaktyvuotos. Reikia sukurti sistemą, kuri vienos ar kitos krizės atveju nurodytų, kuri institucija veda, turi spręsti ir centruoti problemos sprendimą, bet tai turi būti integruotas klausimas prie Vyriausybės“, – sakė L. Kasčiūnas.

Ji pabrėžė, kad šis klausimas yra naujosios Vyriausybės darbotvarkėje.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs Vokietijos užsienio reikalų tarybos atstovas Heinrichas Braussas teigė, kad viena iš grėsmių Vakarų pasauliui yra agresyvi Rusija, bet tai nėra vienintelis iššūkis.

„NATO taip pat yra susidūrusi su Kinijos iššūkiu, nes Kinija tapo pasauline galia, tęsiasi terorizmas Pietuose, taip pat aljanso saugumui yra svarbios klimato kaitos problemos, be to, atsiranda technologijos, kurios turės didžiulį poveikį saugumui“, – kalbėjo H. Braussas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis siūlė „įtvirtinti didesnį Baltijos šalių saugumą didesniu JAV buvimu, kariniu, bet ne tik, ir ekonominiu“.

„Mes turime daugybę planų, kaip išplėsti ekonominį atstovavimą toje šalyje, ir kad JAV būtų ekonomiškai didesnė Lietuvoje“, – sakė Ž. Pavilionis.

Penktadienį Seime surengtas tarptautinis Saugumo forumas hibridinėms grėsmės aptarti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 03 26 13:17
Spausdinti