Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


DIPLOMATINĖS INTRIGOS
Į ambasadorius Lenkijoje – ne diplomatė, bet G. Nausėdos žmogus?
ELTA
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis, regis, nusileido prezidentūros spaudimui. Po keletą mėnesių užsitęsusių ginčų dėl diplomatų skyrimo į vieną esminių atstovybių – ambasadą Lenkijoje – siūloma skirti prezidento Gitano Nausėdos patarėją, skelbia naujienų portalas lrytas.lt.

Visgi kandidatės pavardė nėra skelbiama. Portalo žiniomis, tai lenkų kalbą mokanti patarėja, ne diplomatė. Skelbiama, kad šią kandidatūrą pasiūlė prezidentūra, todėl atsakomybę ir rizikas, galinčias kilti dėl tokio paskyrimo, šalies vadovas esą prisiėmė sau.

ELTA primena, kad kilus prezidentūros ir URM ginčams dėl ambasadoriaus Lenkijoje, institucijos keletą mėnesių nesutarė dėl visų 2024 m. planuojamų ambasadorių paskyrimų.

Anksčiau G. Landsbergis buvo teigęs, kad sutarimo su Daukanto aikšte nėra dėl 13 diplomatinių atstovybių vadovų paskyrimo.

Ginčai tęsėsi ir dėl mobingu kaltinamo bei, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) spendimu, viešus ir privačius interesus supainiojusio ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno.

Visgi po keleto susitikimų su prezidentu, kovo pradžioje, G. Landsbergis informavo, kad su šalies vadovu „rasti sprendimai visa apimtimi“. Anot jo, sutarta, kad kai kuriose iš 13 atstovybių ambasadoriai šiais metais keičiami nebus.

Lietuvos Respublikos diplomatinį atstovą užsienio valstybėje, gavus tos šalies sutikimą priimti (agremaną) ir iš anksto apsvarsčius kandidatūrą Seimo Užsienio reikalų komitete, Vyriausybės teikimu skiria prezidentas.

2024 03 15 12:02
Spausdinti