Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ATSAKAS RUSIJAI
Į Briuselį atvykęs G. Nausėda: tai baisu, tai siaubinga
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gitanas Nausėda Briuselyje.

Ketvirtadienio vakarą į Briuselį susirinkę ES lyderiai sprendžia, kaip nubausti Vladimirą Putiną ir jo valdomą Rusiją už agresiją prieš Ukrainą. Europos vadovai sako, kad tai beprecedentis įvykis XXI a. Europos istorijoje, todėl atsakas irgi turėtų būti neturintis precedento.

„Rusija šiandien pradėjo rimtą ir cinišką karinę agresiją prieš Ukrainą“, – prieš neeilinę Europos Vadovų Tarybą (EVT) Briuselyje žurnalistams kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

„Mes nebuvome užtektinai ryžtingi, kad sustabdytume Rusiją nuo šio žingsnio, o tai yra tragedija Ukrainai, tragedija Europai ir tragedija pačiai Rusijai. Tai karas ne tik prieš Ukrainą, tai karas prieš Europą, demokratiją, taisyklėmis paremtą tarptautinę tvarką. Mes negalime leisti sau prabangos būti tik diskusijų klubu, aš tikiu ES galimybėmis užkirsti kelią tokiems veiksmams Europos viduryje. Tam reikia imtis veiksmų. Diskusijos gali būti, bet jos negali trukti amžinai. Mes galime priimti sprendimus“, – pabrėžė prezidentas.

Pasak jo, ES vadovai kalbėsis apie labai plačias sankcijas Rusijai: ekonomines, finansines, energetikos. Be kita ko, bus tariamasi dėl Rusijos išmetimo iš tarptautinės bankinių mokėjimų sistemos SWIFT. Taip pat reikia padėti pačiai Ukrainai.

„Turime pateikti Ukrainai ženkliai matomesnį, skaidresnį kelią į ES integraciją. Šiandien mes galime ir turėtume kalbėtis apie kandidatės statuso suteikimą Ukrainai“, – sakė jis ir pridūrė, kad būtina suteikti visokeriopą paramą Kijevui „dabar, nes rytoj bus per vėlu“.

Ši šalis yra atvira Rusijos kariniams veiksmams, aktyviai dalyvauja šiuose kariniuose veiksmuose ir tai daro prieš brolišką tautą, kaimyninę šalį Ukrainą.

Prezidentas taip pat teigė, kad ES turėtų taikyti sankcijas ir Baltarusijai, iš kurios teritorijos vykdoma agresija prieš Ukrainą.

„Ši šalis yra atvira Rusijos kariniams veiksmams, aktyviai dalyvauja šiuose kariniuose veiksmuose ir tai daro prieš brolišką tautą, kaimyninę šalį Ukrainą. Tai baisu, tai siaubinga. Ir turime tai pasmerkti, tačiau ne tik žodžiais, bet ir veiksmais“, – emocingai kalbėjo G. Nausėda.

Ketvirtadienį ryte Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen teigė, kad per EVT šalių narių lyderiams pristatys didžiulį sankcijų paketą, kuriame bus taikomasi į strateginius Rusijos ekonomikos sektorius, užblokuotas priėjimas prie technologijų ir rinkų, taip pat bus užšaldytos visos Rusijos sąskaitos ES.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ketvirtadienį taip pat pateikė sąrašą reikalavimų, ko tikisi jo šalis.

„Pasaulis turi veikti nedelsdamas. Ant kortos pastatyta Europos ir pasaulio ateitis. Veiksmų sąrašas: 1. Žlugdančios sankcijos Rusijai DABAR, įskaitant SWIFT. 2. Visiškai izoliuoti Rusiją visomis priemonėmis ir visais formatais. 3. Ginklai, įranga Ukrainai. 4. Finansinė pagalba. 5. Humanitarinė pagalba“, – prašė jis savo „Twitter“ paskyroje.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį vakare pranešė, kad izoliuoti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT tebėra įmanoma, bet Amerikos sąjungininkai Europoje kol kas nepritaria tokiam žingsniui.

„Tokia galimybė visuomet yra, bet dabar tai nėra pozicija, kurią nori užimti likusi Europa“, – J. Bidenas sakė žurnalistams per spaudos konferenciją, kalbėdamas apie atsaką į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą.

2022 02 24 21:07
Spausdinti