Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ATSAKAS Į RUSIJOS AGRESIJĄ
Į Briuselį susirinkę Ukrainos rėmėjai žada gerų žinių Kyjivui
Evaldas Labanauskas
NATO
NATO oro gynybos pratybos.

Naujos Rusijos raketų atakos prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą išjudino sąjungininkus tiekti oro gynybos sistemas ukrainiečiams. Trečiadienį NATO būstinėje vyksta Ukrainos kontaktinės grupės („Ramšteino formato“) susitikimas, į kurį susirinko apie 50 šalių, ginkluote remiančių Kyjivą, atstovai.

Prieš prasidedant susitikimui, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasidžiaugė, kad Vokietija pagaliau perdavė žadėtą oro gynybos sistemą „Iris-T SLM“. Jis taip pat teigė, kad susitikimo metu bus kalbama apie didesnę paramą Ukrainai.

„Sąjungininkai suteikė Ukrainai oro gynybos sistemų, bet reikia suteikti daugiau ir įvairios: trumpo nuotolio, ilgojo nuotolio“, – trečiadienį teigė J. Stoltenbergas ir priminė, kad Ukraina didelė šalis.

Dieną prieš surengtoje spaudos konferencijoje J. Stoltenbergas pasmerkė Rusijos atakas prieš civilinę Ukrainos infrastruktūrą ir dar kartą pakartojo, kad Vladimiras Putinas pradėjo šį karą ir jis turi jį užbaigti, išvesdamas savo pajėgas iš Ukrainos.

„Mūsų žinia aiški: NATO palaiko Ukrainą ir palaikys tiek, kiek reikės“, – antradienį kalbėjo jis.

Tą pačią dieną JAV ambasadorė prie NATO Julianne Smith irgi teigė, kad tikisi išgirsti apie didesnę paramą Ukrainai po Kontaktinės grupės ir ketvirtadienį vykstančio NATO gynybos ministrų susitikimų.

„Dabar vėl pereiname prie oro gynybos, kuri buvo viso šio karo tema. Taigi ši tema vystosi. Nuolat vertiname, kokie yra jų (ukrainiečių – red. past.) poreikiai, deriname juos su šalimis, turinčiomis reikalingų priemonių, ir ieškome būdų, kaip tas priemones kuo greičiau perduoti į Ukrainos karinių pajėgų rankas. Taigi mes ir toliau tai darysime. Štai kodėl kiekvieną mėnesį rengiame Kontaktinės grupės susitikimus“, – sakė ji.

Masinius raketų smūgius visoje Ukrainoje Rusija surengė po jai labai svarbų tiltą į aneksuotą Krymą apgadinusio sprogimo, dėl kurio Kremlius kaltina Kyjivą.

Antradienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Didžiojo septyneto (G 7) nares finansiškai padėti sukurti „oro skydą“ nuo Rusijos atakų. Dar pavasarį, karo pradžioje, ukrainiečiai prašė NATO „uždaryti dangų“, t. y. užtikrinti, kad Rusijos karinė aviacija negalėtų veikti Ukrainos oro erdvėje, tačiau Aljansas tokį veiksmą atmetė.




2022 10 12 13:00
Spausdinti