Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


UŽSIENIO LIETUVIAI
Į dronų gamybą įsitraukusi Liuksemburgo šaulė: žinome laisvės kainą, todėl negalime elgtis kitaip
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Tomas Razmus
Kotryna Vilnonytė.

Gyveni ramybe ir prabanga garsėjančiame Liuksemburge, turi solidų darbą – lieka tik mėgautis gyvenimu ir nesukti sau galvos dėl kažkur vykstančių karų, neteisybių? Tikrai ne, sako Kotryna Vilnonytė – Liuksemburgo šaulių būrio vadė ir dronų surinkimo iniciatyvos „Wings for Europe“ aktyvi dalyvė.

Su Kotryna susipažinome vieną savaitgalį, kai „Wings for Europe“ („Sparnai Europai“) nariai susirinko į jau tradiciniu tampantį bepiločių surinkimo renginį. Nuolat besišypsanti, kupina energijos šviesiaplaukė pakvietė išbandyti, kaip surenkami dronai.

„Va, imk šitą, o dabar prisuk čia ir pirmyn! Nėra kada nuobodžiauti“, – šypsojosi ji.

Tai nėra pirmoji Kotrynos iniciatyva padėti Ukrainai ir tikrai, matyt, ne paskutinė. Bet tegu daugiau papasakoja ji pati.

– Teisingai supratau, jūs gyvenate Liuksemburge? Kaip nutiko, kad ten atsidūrėte?

– Taip, Liuksemburge gyvenu jau šešiolika metų. ES institucijose vertėja pradėjau dirbti dar anksčiau – prieš devyniolika metų. Iš pradžių dirbome Vilniuje, bet paskui vertėjų padaliniai iš valstybių narių buvo perkelti ir teko kraustytis į Liuksemburgą.

– Jūs taip pat Liuksemburgo šaulių būrio vadė? Kodėl nusprendėte prisijungti prie šaulių?

– Viskas gan paprasta: įsteigti šaulių būrį pasiūlė Liuksemburge gyvenantis šaulys Paulius Klikūnas po to, kai 2022 m. vasario 24 d. Rusija užpuolė Ukrainą. Patikėkite, tikrai negalėjau atsakyti „ne“ po to, kai visa tai prasidėjo. Atsirado ir daugiau tokių kaip aš, ir netrukus kelios dešimtys liuksemburgiečių davė šaulių priesaiką. Na, o vėliau buvau išrinkta būrio vade (šypsosi).

Asmeninis archyvas
Kotryna Vilnonytė.

– Kas yra būti šauliais Liuksemburge? Kokia veikla užsiima jūsų būrys?

– Esame tokie patys šauliai, kaip ir esantys Lietuvoje, tik mes – toliau nuo Tėvynės, bet meilės Tėvynei turime ne ką mažiau (šypsosi).

Tiesa, dėl to, kad gyvename ne Lietuvoje, nesame kinetiniai šauliai. Tokiuose mokymuose galime dalyvauti tik Lietuvoje. Bet Liuksemburge renkamės į žygius, savanoriaujame, klausomės nuotolinių mokymų, kai kas perėjo šaulio bazinį kursą Lietuvoje…

Patikėkite, veiklos tikrai užtenka, svarbiausia norėti. Štai, ką tik baigiau dviejų dienų pirmosios pagalbos mokymus darbe. Taigi vertingų žinių ir patirties gali semtis visur.

– Jūs taip pat aktyviai įsitraukėte į paramą Ukrainai nuo pat Rusijos agresijos pradžios?

– Taip, negalėjome sėdėti sudėję rankų. Keli būrio šauliai, vadovaujami mano kolegės, šaulės Ugnės Vitkutės, įsteigėme pagalbos Ukrainai fondą „Aid Raid“ ir surengėme keletą lėšų rinkimo renginių su vietos lietuviais ir liuksemburgiečiais.

Fondas teikia humanitarinę pagalbą ukrainiečiams kariams, savanoriams, paramedikams, kinologams, civiliams. Be to, suorganizavome keturias visureigių su pagalbos siuntomis misijas į Ukrainą. Taip pat išsiuntėme nesuskaičiuojamą galybę dėžių su humanitarine pagalba.

– O kaip kilo ši nauja iniciatyva „Wings for Europe“? Kokie jos tikslai?

– Nepasakysiu didelės naujienos – bepiločiai gyvybiškai svarbūs besiginantiems ukrainiečiams šiuo metu, kai taip trūksta amunicijos. Šauliai Lietuvoje taip pat prisideda prie šios svarbios veiklos. Taigi prisijungėme ir mes.

Manau, kad tokios pagalbos reikėjo jau seniai, todėl darome, ką galime, stengiamės į šią veiklą įtraukti draugus ir kitus europiečius. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen savo kalboje Seime Lietuvos narystės ES dvidešimtmečio proga gyrė Lietuvos žmones, kurie surinko lėšų ir nupirko ukrainiečiams bepiločių.

Mes čia, Liuksemburge, ir kitur pasaulyje irgi esame lietuviai bei negalime elgtis kitaip. Žinome, kokia didelė yra laisvės kaina, todėl turime iš visų jėgų stengtis, kad gėris nugalėtų ir užpulta šalis galėtų apsiginti ir apginti savo, o kartu ir mūsų laisvę.

Todėl lašas po lašo... tikimės padėti išskleisti Europai sparnus – mūsų pagalba vis stiprės. Manau, kad prie šios iniciatyvos prisijungs ne tik užsienio lietuviai, bet ir kiti Europos ar net JAV gyventojai.

Kaip mėgsta sakyti vienas iniciatyvos narys, mūsų tikslas – daug ir kokybiškų dronų! Ir kad prisidėtų kuo daugiau europiečių.

Tomas Razmus
Dronų konstravimas ir išbandymas.

– Kokios reakcijos jau sulaukė ši iniciatyva?

– Sulaukėme išties didelio palaikymo. Mūsų partneriai – įmonės „Hostinger“, „Adikopas“, „Kraustymo komanda“, į mūsų pagalbos kvietimą atsiliepė menininkė Edita Suchockytė – paaukojusiems lėšų vieno drono detalėms dovanojame jos grafikos darbą. Lėšų bepiločiams aukoja daug lietuvių ir jau pradedame žinią skleisti kitiems europiečiams, o jie taip pat mielai prisideda ir dėkoja už puikią iniciatyvą.

Na, o daugiau informacijos tiek apie „Wings for Europe“ iniciatyvą, tiek kaip galima prie jos prisidėti ir jai paaukoti rasite svetainėje wingsforeurope.com. Pirmyn (šypsosi)!

2024 06 26 09:20
Spausdinti