Meniu
Prenumerata

antradienis, liepos 2 d.


GYNYBA
Į Rusijos branduolinius grasinimus – NATO atsakas
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Shutterstock
Asociatyvi iliustracija.

Pirmieji naikintuvai F-35 Nyderlanduose yra pasirengę vykdyti NATO branduolinę misiją, o JAV modernizuoja savo branduolinius ginklus Europoje. Tai trečiadienį, NATO gynybos ministrų išvakarėse, pranešė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Šiame ministrų susitikime taip pat vyks Branduolinio planavimo grupės posėdis, kuriame sąjungininkai aptars branduolinių pajėgumų pritaikymo prie dabartinės saugumo aplinkos klausimus, – spaudos konferencijoje Briuselyje kalbėjo jis. – Keičiantis iššūkiams, NATO branduolinė misija išlieka ta pati: išsaugoti taiką, užkirsti kelią prievartai ir atgrasyti nuo agresijos.“

Vėliau J. Stoltenbergas įvardijo priežastis: „Pastaraisiais metais ar mėnesiais matėme pavojingą branduolinę retoriką iš Rusijos pusės. Matėme, kad Rusija paskelbė dislokavusi branduolinius ginklus Baltarusijoje, taip pat matėme daugiau Rusijos pratybų, branduolinių pratybų.“

Pirmiausia Aljansas yra branduolinis ir vadovaujasi strateginio neapibrėžtumo koncepcija, tai reiškia, kad mes turime visas galimybes ir teisę į atsaką, jei to prireiktų. Ir rusai tai turi žinoti.

Kaip jau rašyta, šią savaitę Rusijos ir Baltarusijos armijos pradėjo pratybas bendrai naudoti nestrateginius branduolinius ginklus. Tai antrasis pratybų, kurios prasidėjo gegužės 21 d. Pietų karinėje apygardoje, etapas. Rusijos kariškiai treniravosi naudoti kompleksus „Iskander“ ir slapta perkelti juos į raketų paleidimo rajoną. Rusijos kosminės pajėgos taip pat praktikavosi apsirūpinti hipergarsinėmis raketomis „Kinzhal“ ir vykdyti išskridimus į patruliavimo rajonus. Be to, kaip teigiama, niekada neišsiblaivantis Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas nuolat grasina Vakarams paversti juos branduoliniais pelenais.

„Pirmiausia Aljansas yra branduolinis ir vadovaujasi strateginio neapibrėžtumo koncepcija, tai reiškia, kad mes turime visas galimybes ir teisę į atsaką, jei to prireiktų. Ir rusai tai turi žinoti. Tas atsakas gali būti įvairiuose domenuose. Mes pajėgūs tokį atsaką duoti“, – ketvirtadienio rytą NATO būstinėje Lietuvos žurnalistams kalbėjo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

2024 06 13 18:49
Spausdinti