Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KALININGRADO TRANZITAS
I. Šimonytė: interpeliacija – natūralus procesas, bet užduodami klausimai glumina
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
I. Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako gerbianti opozicijos teisę pradėti interpeliaciją užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui dėl Kaliningrado tranzito, tačiau teigia nesuprantanti jų keliamų klausimų.

„Bet kuris ministras, Vyriausybės narys bet kada turi būti pasirengęs, kad jam bus surengta interpeliacija ir tai yra tokia politinio proceso – nesakysiu teatro – dalis, visiškai natūrali, dėl to nereikia pergyventi, tai yra ir proga atsakyti į klausimus ir tos informacijos pateikti viešai“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

„Vis dėlto mane kartais truputį glumina, kad aš nelabai suprantu klausimo esmės. Bet gerbiu opozicijos teisę užduoti klausimus, rengti interpeliacijas ir naudotis kitomis statuto galimybėmis“, – pridūrė premjerė.

Opozicijos politikai trečiadienį pranešė, kad inicijuoja interpeliaciją užsienio reikalų ministrui dėl Kaliningrado tranzito sankcionuotoms rusiškoms prekėms peripetijų.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sakė, kad interpeliacijos procedūra siekiama išgirsti atsakymus, kurių Kaliningrado tranzito istorijoje kyla vis daugiau, o ne atstatydinti ministrą iš posto.

Tuo tarpu I. Šimonytė sako, jog ją stebina ir pasikeitusi buvusio premjero S. Skvernelio pozicija, kai šis, anksčiau priekaištavęs valdantiesiems dėl per griežtos pozicijos tranzito klausimu, dabar kritikuoja dėl jos pasikeitimo.

„Opozicijos tokia teisė ir turbūt tokia priedermė – kelti klausimus galbūt kartais prieštaraujant patiems sau, todėl, kad aš noriu priminti, kad Saulius Skvernelis, kuomet buvo pradėtos taikyti sankcijos pagal griežčiausią Komisijos konsultaciją, kuri buvo Lietuvos institucijoms suteikta, tai tuomet S. Skvernelis mus labai už tai kritikavo ir sakė, kad iš viso taip neturėtų būti“, – ketvirtadienį sakė premjerė.

Pasak jos, klausimas, kodėl gairės buvo pakeistos, turėtų būti užduodamas Europos Komisijai, o Lietuva savo ruožtu gali atsakyti nebent dėl sprendimo jų laikytis ir nesileisti į tolesnius ginčus su šia Europos Sąjungos institucija.

„Man atrodo, aš stengiausi tai labai aiškiai paaiškinti, kad tai nėra nei tas laikas, nei tas klausimas, dėl kurio mes galėtume labai ilgai polemizuoti su savo partneriais ir todėl mes sutarėme, kad mes gerbsime šitą Komisijos išaiškinimą ir stengsimės jį įgyvendinti. Tai dabar tarsi S. Skvernelis mums dėl to priekaištauja, sakydamas, kad mes kažkaip neapgynėme Lietuvos intereso“, – kalbėjo ji.

Užsienio reikalų ministro atsakomybės klausimą opozicija pradėjo kelti po to, kai Europos Komisija praėjusią savaitę pateikė naujas gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva anksčiau stabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi ankstesniu tranzitą draudusiu EK sankcijų išaiškinimu.

Tai sukėlė Rusijos pasipiktinimą, o Komisija tuomet pranešė ketinanti parengti naujas gaires.

2022 07 21 09:10
Spausdinti