Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


GYNYBA
I. Šimonytė: lėšos gynybai biudžete augtų maždaug 0,4 proc. punkto nuo BVP
BNS
BNS foto
Lietuvių kariai.

Lėšos gynybai, palyginti su dabartine suma, galėtų augti iki 0,4 procentinio punkto bendrojo vidaus produkto (BVP), o patikslintą biudžeto projektą Vyriausybė teiktų kovo pradžioje, patvirtino premjerė Ingrida Šimonytė.

„Konkrečias sumas įvardysime, kai bus parengtas pats biudžeto projektas, bet mes kalbame apie kažką, kas yra maždaug iki 0,4 procentinio punkto BVP“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė premjerė.

Pasak Vyriausybės vadovės, biudžeto tikslinimas Seimui būtų pateiktas kovo pradžioje, tuo atveju, jei nebus šaukiama neeilinės Seimo sesijos.

„Jeigu nebūtų taip, kad Seimas būtų sušauktas į neeilinę sesiją, kovo pradžioje, manau, kad Vyriausybė bus pateikusi biudžeto patikslinimą. Krašto apsaugos ministerija su kariuomene yra parengusios vertinimus, kokie pirkimai galėtų būti tikrai paankstinti ir perkelti iš vėlesnių laikotarpių, ir jiems reikėtų numatyti papildomas lėšas“, – teigė premjerė.

Vyriausybės vadovė sakė, kad neeilinė sesija tikriausiai būtų šaukiama, jei būtų svarstoma įvesti nepaprastąją padėtį šalyje, ir tai „priklausys nuo tolesnės įvykių eigos“.

„Jeigu būtų reikalas skelbti nepaprastąją padėtį dėl kokių nors situacijos pokyčių, natūralu, kad sesija turėtų būti sušaukta, nes net jeigu prezidentas galėtų tokį sprendimą priimti savo dekretu, Seimas turi gana greitai susirinkti ir tą sprendimą patvirtinti. Tas klausimas, kaip buvo atviras ir išlieka atviras“, – sakė premjerė.

Pirmadienį I. Šimonytė pranešė, kad reaguodama į kilusią įtampą regione Vyriausybė svarsto šiemet tikslinti valstybės biudžetą, jame numatant daugiau lėšų gynybai.

Šiais metais Lietuvos krašto apsaugos sistemos finansavimas siekia kiek daugiau nei 1,2 mlrd. eurų ir tai turėtų sudaryti apie 2,05 proc. BVP.

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, padidintas šių metų gynybos biudžetas leistų įgyvendinti anksčiau priimtus sprendimus spartinti ginkluotės įsigijimus.

Lietuva yra nutarusi ankstinti salvinės ugnies sistemų bei kovinių dronų įsigijimus. Krašto apsaugos ministras sekmadienį BNS sakė, kad ankstinamų pirkimų yra ir daugiau, tačiau kol kas jie nebus viešinami.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 22 15:53
Spausdinti