Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
I. Šimonytė: Lietuva išsakė nemažai pastabų EK dėl Kaliningrado tranzito
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
I. Šimonytė.

Lietuva išsakė nemažai pastabų Europos Komisijai (EK), rengiančiai naujas gaires dėl to, kaip Europos Sąjungos (ES) sankcijos Rusijai turėtų būti įgyvendinamos prekių tranzitui į Kaliningradą, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Prezidentūroje pirmadienį susirinkę šalies vadovai sutarė „dėl pagrindinių principų ir pamatinių nuostatų“, konsultuojantis su EK.

Pasak I. Šimonytės, Komisija vis dar ruošia dokumentą, o Lietuva turėjo galimybę per savaitgalį pateikti dėl jo pastabų.

„Lietuva išsakė nemažai pastabų dabar komisijai, kadangi darbas vyksta, aš daugiau nenorėčiau komentuoti“, – žurnalistams pirmadienį Seime sakė premjerė.

Pasak jos, EK atsiuntė dokumentą, kuris, Lietuvos atstovų supratimu, „turi labai daug neaiškumų ir sukelia papildomų problemų“.

„Į visas tas problemas mes Europos Komisijos dėmesį atkreipėme, kiek žinome, darbas vyksta“, – pridūrė I. Šimonytė.

Prieš pusantros savaitės įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva sako, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Reaguodama į situaciją, EK šiuo metu rengia atnaujintas gaires dėl sankcijų.

„Turbūt redaguojama pozicija arba tos pastangos atsirado todėl, kad kažkaip kažkas nustebo, kad galimas yra toks reglamento interpretavimas, koks jis yra dabar taikomas. Man atrodo, kad tas stebinti labai neturėtų, bet paprastai taip būna gyvenime ir man atrodo ne tik šiuo atveju, kad į tą patį tekstą du teisininkai gali turėti dvi skirtingas interpretacijas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak premjerės, vienas iš klausimų, kurie yra sprendžiami, yra jų taikymas skirtingoms sankcionuojamoms prekių grupėms.

„Tikrai negali būti kažkokių nenuoseklių pozicijų, todėl, kad mūsų vertinimu nėra jokio skirtumo – reglamento nuostatos skirtingų prekių atžvilgiu yra skirtingos tik tiek, kiek skirtingais terminais pasibaigia pereinamieji laikotarpiai“, – teigė ji.

I. Šimonytė teigė, jog nepriklausomai nuo sprendimo, Rusijos propaganda tai pateiks kaip ES pralaimėjimą ir Rusijos pergalę bei ragino „patiems paskui šitas mantras nebėgti“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 27 12:56
Spausdinti