Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KULTŪRA
I. Šimonytė: Lietuvos visuomenė yra apsinuodijusi rusų kultūra
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
I. Šimonytė.

Lietuvos visuomenė yra apsinuodijusi rusų kultūra, ji buvo per daug išryškinta sovietmečiu, vertėtų labiau pasidomėti kitų šalių kultūromis, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš manau, kad yra tam tikra intoksikacija visuomenėje rusų kultūra. Manęs nestebina nenoras jos dabar statyti, klausyti, skaityti ar dar ką nors daryti“, – trečiadienį radijo stočiai „Znad Wilii“ sakė Vyriausybės vadovė, paklausta apie iniciatyvą nenaudoti rusų autorių kūrinių Lietuvoje.

„Nemanau, kad čia yra koks nors prievartinis dalykas, nes, pavyzdžiui, Varlamą Šalamovą su „Kolymos apsakymais“, manau, ir dabar visai verta žmonėms perskaityti. Čia mano nuomonė, tai ta knyga, kuri padarė man didelį įspūdį“, – teigė ji.

Pasak I. Šimonytės, Lietuvos visuomenė sovietų okupacijos metais buvo „prišerta rusų kultūra“, tuomet kurtas mitas, kad ši kultūra yra „kažkokia labai labai didinga“, todėl dar dabar dalis visuomenės linkusi ją kelti ant pjedestalo.

„Akivaizdu, kad labai tankus ar labai didelis išryškinimas būtent rusų kultūros mūsų teatro repertuaruose ar dar kur nors, man atrodo, buvo ilgą laiką istorinė susiklosčiusi aplinkybė labiausiai todėl, kad apie kitas kultūras – lenkų kultūrą, švedų kultūrą, ukrainiečių kultūrą ar ispanų kultūrą – mes tiesiog kalbėdavome labai mažai“, – teigė premjerė.

Lietuvos meno kūrėjų asociacija dar pernai balandį, reaguodama į Rusijos karių įvykdytas civilių žudynes Ukrainoje, paragino paskelbti embargą Rusijos kultūrai ir menui Lietuvoje iki karo Ukrainoje pabaigos.

Keli Lietuvos teatrai pranešė išimantys iš savo repertuaro rusų autorių kūrinius.

2023 02 01 11:32
Spausdinti