Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
I. Šimonytė: nuo SWIFT turėtų būti atjungti visi Rusijos ir Baltarusijos bankai
BNS
BNS foto
I. Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT turėtų būti atjungti visi Rusijos ir Baltarusijos bankai.

Taip ji kalbėjo Vakarams sutariant iš sistemos pašalinti pasirinktas Rusijos finansines institucijas, šiai tęsiant karą Ukrainoje.

„Esame už plačiąsias sankcijas atjungiant finansines institucijas nuo SWIFT, nes institucijos yra SWIFT dalis, ne valstybė yra SWIFT dalis“, – žurnalistams Vyriausybėje sekmadienį sakė I. Šimonytė

„Taip pat tos sankcijos turėtų pilnai apimti ir Baltarusijos finansines institucijas, nes (...) Baltarusija yra karo dalis, agresorius“, – pridūrė ji.

Perklausta, ar Lietuva yra už tai, jog nuo SWIFT būtų atjungti visi bankai, ministrė pirmininkė atsakė: „Lietuva tikrai neprieštarauja ir visiškai pritartų, kad visi bankai, ir mažiausios kredito unijos kažkur Čiukotkoje, būtų atjungti nuo SWIFT“.

Anot premjerės, nuo sistemos neatjungus Baltarusijos bankų, Vakarai paliks erdvę apeiti Rusijai nustatytas sankcijas.

Apie sprendimą dėl pasirinktų Rusijos šalinimo iš SWIFT šeštadienio vakarą paskelbė JAV, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė ir Kanada.

Pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, ES užsienio reikalų ministrų taryba dar turės patvirtinti sprendimą, to laukiama sekmadienį.

Šios diskusijos vyks apie tai, kaip atjungimu padaryti didžiausią žalą Rusijai, tačiau nepakenkti savoms ekonomikoms, ypač sandoriams energetikoje.

G. Landsbergio teigimu, ES ministrai sekmadienį taip pat aptars bendrijos pagalbos paketą Ukrainai.

Tuo tarpu diskusijos dėl dar vieno naujo sankcijų Rusijai paketo gali prasidėti netrukus, sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Jeigu šiandien pasibaigs derybos ir bus paskelbtos naujos sankcijos, rytoj pradėsime kalbėti apie kitą žingsnį“, – sakė G. Landsbergis.

„Šiaip nusiteikimas yra uždaryti Rusijai visus kelius maksimaliai“, – pridūrė jis.

Anot ministro, galutinis sankcijų Rusijai rezultatas turėtų būti „totalinė izoliacija“.

„Įsivaizduokite, mes išimame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narę iš pasaulio ekonomikos ir iš politinio gyvenimo. (...) Tai yra naujas pasaulis, mes nebegrįšime į laiką, kuris buvo prieš prasidedant karui“, – tvirtino G. Landsbergis.

Jis taip pat pabrėžė „tektoninius pokyčius“ Vakarų saugumo suvokime ir tame, kaip jie vertina Rusiją, ir teikia pagalbą Ukrainai.

„Jeigu anksčiau į Ukrainą buvo siunčiamos mintys ir maldos, tai dabar „stingeriai“ ir „javelinai“, – kalbėjo ministras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 27 11:29
Spausdinti