Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 17 d.


LIETUVA
I. Šimonytė: sprendimas dėl suskystintųjų naftos dujų akcizo gali keistis
BNS
Julius Kalinskas/ELTA
Premjerė Ingrida Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė žada, kad sprendimai dėl vandens apsaugos juostų ir zonų bus rasti iki sausio pabaigos, o siūlymai dėl žymėtojo dyzelino naudojimo ir suskystintųjų naftos dujų ir dujinių angliavandenilių akcizo bus parengti Seimo pavasario sesijai.

„Vyriausybė, kiek tai liečia jos kompetenciją, susitikime sutartus sprendimus įgyvendins. Tikiuosi, kad Lietuvos Žemės ūkio taryba (LŽŪT) taip pat tęs konstruktyvų dialogą“, – penktadienį išplatintame pranešime teigė I. Šimonytė, atsakydama į LŽŪT sausio 8 dienos susitikime iškeltus reikalavimus ir į tarybos atstovų viešai išsakytus komentarus.

Dėl daugiamečių pievų, anot premjerės, sutarta dirbti kartu derinant pozicijas, nes sprendimas priklauso ir nuo Europos Komisijos.

I. Šimonytė pabrėžė, kad problema dėl jų susidarė 2014 metais Europos Sąjungai vykdant Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) reformą – tuomet įtvirtintas reikalavimas išlaikyti daugiamečių pievų santykį, kad jų plotas nemažėtų daugiau kaip 5 proc., palyginti su referenciniu plotu.

„Šiuo metu Žemės ūkio ministerija toliau tariasi su EK Žemės ūkio direktoratu, siekdama išspręsti šią problemą ir sumažinti galimą neigiamą poveikį ūkininkams. Tačiau dar kartą atkreipiu dėmesį, kad referenciniai pievų plotai skaičiuojami remiantis deklaruotais duomenimis, o ne kaži kokiais institucijų nustatytais normatyvais“, – sako premjerė.

2024 01 19 10:35
Spausdinti