Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


EUROPOS SĄJUNGA
I. Šimonytė: stiprinant energetinį atsparumą, būtini sprendimai ES lygiu
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Kyriakos Mitsotakis, Ingrida Šimonytė.

Stiprinant Europos Sąjungos (ES) energetinį atsparumą, būtini bendri sprendimai, sako Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė.

Ji atkreipė dėmesį, jog svarbu, kad nebūtų konkuruojama nacionalinėmis priemonėmis.

„ES lygiu ieškome prieštaringų sprendimų, ir kaip kuo labiau padėti Ukrainai kovojant su Rusijos agresija, ir kaip sustiprinti ES energetinį efektyvumą bei atsparumą, kad negalima būtų mūsų visuomenėmis ir energetikos sistemomis manipuliuoti“, – per bendrą spaudos konferenciją su Graikijos premjeru Vilniuje sakė I. Šimonytė.

„Esame bendraminčiai su Graikija tuo klausimu, kad reikalingas europinis atsakas šioms problemoms spręsti, nes nacionalinės priemonės yra tinkamos ir patenkinamos tam tikru mastu, bet svarbu, kad nebūtų konkuruojama nacionalinėmis priemonėmis ar jų dosnumu, nes tai keltų problemų ne tik energetikos sistemoms, bet ir bendrai ES rinkai“, – pridūrė ji.

Premjerė kalbėjo, kad naujai pasiūlytame ES pakete yra nemažai priemonių, kurias galima vertinti teigiamai, tačiau „dar reikia papildomai padirbėti“.

„Tai buvo tos priemonės, kurių ir siekėme ir kurios yra žingsniai tinkama kryptimi, bet dar, žinoma, reikia padirbėti papildomai, kad sprendimai, visų pirma susiję su dujų kainų tam tikru apribojimu, būtų įgyvendinti ir kad būtų išnaudotas geras, tam tinkamas laikas“, – sakė ji.

Europos Komisija yra pasiūliusi ES šalims narėms bendrai pirkti dujas, riboti kainas TTF dujų biržoje, toliau mažinti dujų paklausą bei naujas skaidraus infrastruktūros naudojimo ir solidarumo priemones. EK taip pat pasiūlė iki kitų metų kovo sukurti naują suskystintų gamtinių dujų kainų indeksą.

2022 10 31 13:36
Spausdinti