Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ELEKTRA IR DUJOS
I. Žilienė: energijos kainų kompensacijas antrąjį pusmetį lems kainų pokyčiai
BNS
Freepik

Vyriausybės sprendimą, ar mokėti gyventojams kompensacijas už elektrą ir dujas antrąjį šių metų pusmetį, lems kainų pokyčiai rinkoje, sako energetikos viceministrė Inga Žilienė. Ji kartojo, kad dėl to bus sprendžiama gegužę.

„Šiuo metu įstatyme yra nustatyta, kad kompensaciją galima taikyti tokiu atveju, kai prognozuojami tarifai auga daugiau nei 40 procentų, lyginant su tais, kurie yra šiuo metu taikomi. Jeigu mes matysime, kad tarifai tikrai auga nuo antro pusmečio ir biržoje kaina yra pakilusi, tai bus svarstoma dėl kompensacijos“, – LRT radijui trečiadienį sakė I. Žilienė.

„Kadangi gegužės mėnesį reguliuotojas (Valstybinė energetikos reguliavimo taryba – BNS) nustatys tik visuomeninio tiekimo tarifą, o tai yra viena iš dedamųjų, pagal kurią taip pat yra sprendžiama, ar reikėtų taikyti kompensaciją. Gegužės mėnesį bus grįžtama prie šito klausimo ir apsispręsta, ar bus kompensacija, ar ne“, – pridūrė ji.

Pirmąjį šių metų pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, tačiau nekompensuojama žemiau 28 centų tarifo ribos.

I. Žilienė teigė, kad dabar galiojančios 28 centų visuomeninės elektros kainos šiuo metu peržiūrėti neplanuojama.

Pasak viceministrės, mažėjant didmeninėms elektros kainoms nepriklausomą tiekėją kas mėnesį pasirenka arba pakeičia iki 22 tūkst. vartotojų.

„Kiek realiai pasikeičia tų vartotojų, kurie turi labai aukštus tarifus, kurie yra pasirašę sutartis praėjusių metų rudenį, tikslių duomenų neturime. Bet maždaug iš tų, kurie turi aukštus tarifus, kas penktas vartotojas keičia planą. Taip kad dar labai tikimės gyventojų aktyvumo, nes tokiu atveju reikės ir mažiau valstybės biudžeto kompensacijų mokėti, ir vartotojai turės ilgalaikę žemesnę kainą“, – trečiadienį teigė I. Žilienė.

Viceministrė dar kovo pradžioje sakė, kad gegužę bus geriausiai matyti tendencijos šių metų antrajam pusmečiui, todėl Vyriausybė tada ir apsispręs, kaip bus kompensuojama. Jos teigimu, gali nutikti ir taip, kad elektros kainos rinkose bus labai žemos, dauguma gyventojų bus pasirinkę mažesnį tarifą nei 28 centai ir tokiu atveju kompensacijų jiems nereikės.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė yra teigusi, kad antrąjį pusmetį valstybė turėtų tęsti kompensacijų mokėjimą. Pasak jos, nuo liepos galėtų būti kompensuojama tik už dalį suvartotos elektros, pavyzdžiui, iki 150 kWh per mėnesį.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, vidutinė „Nord Pool“ biržos 1 kWh kaina kovo 1–28 dienomis, palyginti su vasariu, sumažėjo 23 proc. iki 8,8 cento (be PVM). Tuo metu nuo šių metų pradžios nepriklausomų tiekėjų fiksuotų planų kaina sumažėjo 30–40 procentų.

LEA vadovas Virgilijus Poderys kovo viduryje sakęs, kad remiantis ateities sandoriais, elektros ir dujų kainos ir toliau turėtų išlikti panašios į dabartines.

Autorius Giedrius Gaidamavičius

Redaktorė Roma Pakėnienė

redakcija@bns.lt, Verslo naujienų skyrius

2023 03 29 11:20
Spausdinti