Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Imuniteto netekusiam P. Gražuliui STT pareiškė įtarimus dėl piktnaudžiavimo
BNS
Fotobankas

Teisinės neliečiamybės netekusiam Seimo nariui Petrui Gražuliui pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, antradienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). 

Anot STT, ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad P. Gražulis nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario iš įmonės „Judex“ siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą, neteisėtai veikdamas šios bendrovės interesais ir siekdamas, kad bendrovei dėl nustatytų pažeidimų nebūtų uždrausta eksportuoti produkciją į užsienį.

„Manoma, kad tokiais savo veiksmais Seimo narys sistemingai, ilgą laiką naudojosi savo, kaip aukščiausios valdžios atstovo, statusu ir įtaka, menkino užimamų pareigų prestižą, Lietuvos Respublikos Seimo bei Seimo nario autoritetą, pažeidė Konstitucijoje įtvirtintus principus ir sulaužė Seimo nario priesaiką – dėl to valstybė patyrė didelę neturtinę žalą,“ – teigiama STT pranešime. 

Anksčiau pranešta, kad P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Prokurorai teigė, kad padėdamas įmonei „Judex“ politikas ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, dėl „Judex“ problemų buvo nuvykęs į Rusijos Karaliaučiaus sritį, kad paveiktų Rusijos pareigūnus, ragino verslininkus duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ už tai gavo turtinės naudos.

Pasak tarnybos, Kauno apylinkės teismas pernai gegužę atleido nuo baudžiamosios atsakomybės tuometinį bendrovės vadovą Rimantą Kičą, jam pripažinus savo kaltę. Teisinę P. Gražulio neliečiamybę Seima panaikino gruodžio viduryje, po generalinio prokuroro Evaldo Pašilio kreipimosi. 

Seimas anksčiau du kartus nedavė sutikimo traukti P. Gražulio atsakomybėn dėl jo veiksmų per seksualinių mažumų eitynes, taip pat dėl piketo prie prokuroro namų, vieną kartą – šioje „Judex“ byloje. Pats P. Gražulis kaltinimus neigia ir tvirtina, kad ši byla yra politinis susidorojimas.

Prokurorai dar 2016 metais siekė P. Gražulį apklausti kaip specialųjį liudytoją, bet jis atsisakė duoti parodymus.

Ikiteisminį tyrimą byloje atlieka STT Centrinės tyrimų valdybos pareigūnai, tyrimą kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad už piktnaudžiavimą asmuo gali būti baudžiamas bauda ar laisvės atėmimu iki septynerių metų. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 12 09:52
Spausdinti