Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INTERPELIACIJA
Interpeliaciją D. Kreiviui pasirašė 62 parlamentarai, ji įteikta Seimo pirmininkės biurui
BNS
Paulius Peleckis/BNS
D. Kreivys.

Dėl kritiškos situacijos elektros ir šilumos sektoriuose inicijuotą interpeliaciją energetikos ministrui Dainiui Kreiviui pasirašė 62 parlamentarai.

Ji antradienio popietę įteikta Seimo pirmininkės sekretoriatui.

Dokumentą pasirašė tik opozicijos atstovai, pranešė Socialdemokratų partija.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 29.

Energetikos ministrui konservatoriui D. Kreiviui iš viso pateikti 23 klausimai.

Ministras kaltinamas nekompetencija, neveiklumu ir galbūt nusikalstamu aplaidumu.

Jo klausiama, ar Energetikos ministerija prognozavo elektros ir dujų kainų kilimą ir ar atsižvelgė į šias prognozes skelbiant elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapus. Klausiama, kodėl ministerija nenustatė vartotojų interesus atitinkančių kriterijų nepriklausomiems elektros tiekėjams, kodėl leista „Perlo Energijai“ priimti vienašalius sprendimus dėl sutarčių keitimo ir veiklos stabdymo.

Ministro taip pat teiraujamasi, kokių konkrečių žingsnių imtasi, kad elektros generacijos pajėgumai Lietuvos teritorijoje sparčiau didėtų, kas daroma siekiant stabilizuoti energijos išteklių kainas, kodėl bendrovė „Ignitis“ privalo elektrą pirkti tik per „Nord Pool“ biržą ir negali sudaryti tiesioginių sandorių su elektros gamintojais. Taip pat klausiama, kokių veiksmų ministerija imsis, kad būtų pakeistas Baltijos šalims nepalankus „Nord Pool“ biržos algoritmas.

Klausiama, ar bendrovė „Ignitis“ priėmė sprendimą savo ne buitiniams klientams pakeisti sąlygas iš fiksuotų kainų į nefiksuotas ir kokių priemonių ministras ėmėsi užkirsti kelią tokiam sprendimui.

D. Kreivio klausiama ir apie atsinaujinančios energetikos šaltinius, energijos taupymo planą, prašoma įvertinti savo indėlį siekiant biokuro kainos pokyčio nuo 2021 metų rugsėjo.

Taip pat keliamas klausimas, kaip ministerija ir ministras prižiūrėjo saulės elektrinių plėtojimo procesą, kad jis būtų „ir teisėtas, ir skaidrus“.

Gavęs interpeliacijos klausimus, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites perduoti Seimo pirmininkui raštišką atsakymą, su kuriuo supažindinami Seimo nariai.

Ministrui pateikus atsakymus, sudaroma speciali komisija, kuri siūlo Seimui pritarti arba nepritarti atsakymams.

Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas nepatenkinamu, Seimo nutarimo projektas dėl nepasitikėjimo ministru turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, taigi ne mažiau kaip 71.

2022 09 20 16:16
Spausdinti