Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KINIJA
Iš Europarlamento – neįpareigojanti parama Lietuvos „vertybinei“ kovai su Kinija
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Europos Parlamentas.

Europos Parlamentas (EP) atsiliepė į raginimus solidarizuotis su Kinijos spaudimą patiriančia Lietuva. Didele balsų dauguma priėmė neįpareigojantį pareiškimą dėl ES ir Taivano santykių.

„EP palankiai vertina planus Lietuvoje įsteigti Taivano atstovybę; (rekomenduoja – IQ past.) pasmerkti Kinijos vyriausybės reakciją dėl ekonominių sankcijų taikymo Lietuvai; pareikšti savo paramą ir solidarumą su Lietuva šiuo klausimu, imtis atitinkamų priemonių ir paraginti Tarybą daryti tą patį“, – teigiama viename iš EP priimto „Pranešimo dėl Europos Parlamento rekomendacijos Komisijos pirmininko pavaduotojui ir Sąjungos vyriausiajam įgaliotiniui užsienio reikalams ir saugumo politikai dėl ES ir Taivano politinių santykių ir bendradarbiavimo“ punktų.

Pagal ketvirtadienį paskelbtus trečiadienio balsavimo dėl šio dokumento rezultatus už pasisakė 580 EP narių, 26 nepritarė, o 66 susilaikė. Kaip niekad vieningai balsavo ir Lietuvos europarlamentarai – visi 11 palaikė šią rezoliuciją, kuri yra neįpareigojanti, kaip ir visos užsienio politikos klausimais, skirtingai nuo EP rezoliucijų ES teisėkūros klausimais.

Dar antradienio vakarą po diskusijų EP plenarinėje sesijoje Strasbūre buvo aišku, kad dokumentas sulauks didžiulio europarlamentarų palaikymo, nes absoliuti dauguma pasisakiusiųjų neigiamai vertino Kinijos elgesį ir ragino plėtoti santykius su Taivanu. Tarp pasisakiusiųjų buvo ir Lietuvos atstovai EP.

„ES ir šalys narės turėtų imtis proaktyvesnio vaidmens kuriant partnerystės ryšius su demokratine Taivano valdžia. Mano šalies Vyriausybė žengė drąsų žingsnį ir įsteigė Taivano atstovybę Lietuvoje“, – sakė konservatorė, neseniai didžiausios EP frakcijos Europos liaudies partijos vicepirmininke išrinkta Rasa Juknevičienė.

„Komunistinės Kinijos politinės ambicijos ir auganti agresija globaliu mastu yra iššūkis bei strateginė grėsmė Taivano demokratijai ir taivaniečių gerovei“, – jai antrino Petras Auštrevičius iš trečios pagal dydį EP frakcijos „Atnaujinkime Europą“.

R. Juknevičienės bendražygis Andrius Kubilius apibendrino: „Visos EP politinės grupės remia glaudesnius santykius tarp ES ir Taivano. Tai – žinutė ne tik Kinijai, bet ir kitoms ES institucijoms, jog Taivanas ne ką mažiau svarbus partneris nei Kinija.“

Net tradiciškai visur JAV nešamą „blogį“ įžvelgiantys ir bet kokiai kritikai Rusijai, Baltarusijai ar kitiems autoritariniams režimams prieštaraujantys radikalūs kairieji iš frakcijos „The Left“ taip pat pasmerkė Kiniją.

Be paramos Lietuvai, EP priimtu pranešimu kitoms ES institucijos rekomenduoja plėtoti glaudesnius dvišalius ekonominius ryšius su Taivanu. Taip pat reiškiamas didelis susirūpinimas dėl Kinijos karinės prievartos prieš Taivaną, jam daromo spaudimo ir t. t.

2021 10 21 10:44
Spausdinti