Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


UKRAINOS NARYSTĖ
Iš NATO – nuviliančios žinios Kyjivui
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
NATO
Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio (dešinėje) vizitas NATO 2023 m. spalį.

Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės susitikimo išvakarėse Kyjivas sulaukė nepaguodžiančių žinių. Viltys (nors ir nedidelės), kad Ukraina gali būti pakviesta į NATO per šią vasarą Vašingtone vyksiantį jubiliejinį Aljanso vadovų susitikimą, visiškai subliūško.

Trečiadienį pusiau Briuselyje esančioje NATO būstinėje, pusiau nuotoliniu būdu (dėl JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino ligos) vyksta Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės susitikimas, kuriame tradiciškai apie 50 šalių atstovai tariasi, kaip galima padėti Kyjivui. Vis dėlto dar prieš šį susitikimą Ukraina išgirdo nemalonią žinią.

„Kalbėdama apie šią vasarą vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, nesitikiu, kad Aljansas paskelbs kvietimą esant dabartinei padėčiai. Tikiuosi, jog sąjungininkai rodys ženklus, kad Aljansas toliau artėja prie Ukrainos ir kad mes imamės konkrečių veiksmų, kad taptume tiltu tarp dabartinės padėties ir visateisės narystės“, – antradienį nuotolinėje konferencijoje pareiškė JAV ambasadorė NATO Julianne Smith.

Tiesa, ji pabrėžė, kad Aljansas aiškiai nurodė, jog Ukrainos ateitis yra NATO.

2024 02 14 14:00
Spausdinti