Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KARJERA
Iš premjerės patarėjo posto – į Somalį
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
BNS
Kęstutis Lančinskas.

Artėjant rinkimams tiek Briuselyje, tiek Lietuvoje, dalis pareigūnų ieško naujų karjeros galimybių. Premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas Kęstutis Lančinskas gavo darbą ES. Jis bus atsakingas už dešimtmečius smurto purtomo ir piratais pagarsėjusio Somalio jūrų saugumo ir policijos sektorių vystymą.

ES Taryba antradienį pranešė, kad naujuoju Europos Sąjungos pajėgumų stiprinimo Somalyje misijos („EUCAP Somalia“) vadovu paskirtas K. Lančinskas. Jis pakeis Kauko Aaltomaa. Tiesa, kol kas numatoma, kad misija nebus ilga – nuo 2024 m. gegužės 1 d. iki 2024 m. gruodžio 31 d.

„EUCAP Somalia“ yra civilinio krizių valdymo misija, kuria remiamas Somalio jūrų saugumo ir policijos sektorių plėtojimas, taip pat teisinės valstybės skatinimas.

Misija buvo pradėta 2012 m. liepą siekiant padėti Somalio pusiasalyje esančioms šalims plėtoti jūrų saugumą. 2016 m. gruodžio ES Taryba nusprendė, kad misija daugiausia dėmesio skirs tik Somaliui, įskaitant Somalilandą, ir vėliau ji buvo pervadinta į „EUCAP Somalia“.

2022 m. gruodį ES Taryba misijos įgaliojimus pratęsė dar dvejiems metams (2023–2024 m.). Svarbiausi misijos tikslai – padėti pilietinio karo draskomam ir piratais garsėjančiam Somaliui kurti tvirtas, gerai parengtas policijos pajėgas, prisidėti prie vieno iš gyvybiškai svarbių ES jūrų prekybos kelių saugumo ir padėti parengti ir įgyvendinti patikimas teisės aktų sistemas, įskaitant atskaitomybės sistemas. Dabartinės misijos biudžetas yra 81 mln. eurų. Misija „EUCAP Somalia“ yra įsikūrusi Mogadiše, jos vietos biurai veikia Somalilande ir Puntlande, o pagalbinis biuras – Nairobyje (Kenija).

Nuo 2022 m. K. Lančinskas eina ministrės pirmininkės I. Šimonytės patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigas. Prieš pradėdamas eiti šias pareigas, jis buvo vidaus reikalų viceministras, atsakingas už krizių valdymą ir valstybės sienos apsaugą. Jis taip pat teikė su ES susijusią ekspertizę Armėnijos ir Moldovos vyriausybėms teisėsaugos institucijų reformų klausimais, vadovavo ES patariamajai misijai (EUAM) Ukrainoje, teikiančiai paramą Ukrainos valdžios institucijoms teisėsaugos institucijų, įskaitant policiją, antikorupcines institucijas ir prokuratūrą, reformų srityje.

Šis pertvarkymas buvo sudėtingesnis nei kiti, nes daugelis aukščiausio rango ES diplomatų norėjo užsitikrinti naujas darbo vietas, kad nebūtų siejami su politiku, kuris po kelių mėnesių gali atsidurti ant politinio laužo.

Artėjant Europos Parlamento rinkimams ir naujai ES institucijų kadencijai vis daugiau politinio pasitikėjimo eurokratų ir Briuselyje ieško būdų pratęsti karjerą, t. y. „institucionizuotis“ – tapti nuolatiniais darbuotojais arba gauti vietą ES misijose.

Kaip pranešė Politico.eu, šią savaitę Europos Komisija ketina patvirtinti kasmetinę aukščiausiųjų diplomatų rotaciją: bus paskirti 43 nauji ambasadoriai ir 11 pasiuntinių pavaduotojų.

„Šis pertvarkymas buvo sudėtingesnis nei kiti, nes daugelis aukščiausio rango ES diplomatų norėjo užsitikrinti naujas darbo vietas, kad nebūtų siejami su politiku, kuris po kelių mėnesių gali atsidurti ant politinio laužo“, – rašo leidinys ir pateikia pavyzdžius: Frédéricas Bernardas, Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles’io Michelio kabineto vadovas, yra pasirengęs tapti naujuoju ES ambasadoriumi Kanadoje; Simonas Mordue, Ch. Michelio vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais, turėtų prisijungti prie Europos išorės veiksmų tarnybos kaip generalinio sekretoriaus pavaduotojas.

2024 03 27 09:51
Spausdinti