Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


EUROPOS VADOVŲ TARYBA
Iš prezidento lūpų – kritika ES kolegoms: tai nepriimtina
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
Gitanas Nausėda.

Į Briuselį trečiadienio vakarą prasidėjusią specialiąją Europos Vadovų Tarybą (EVT) susirinkę ES lyderiai planavo didžiausią dėmesį skirti ekonomikai, tačiau aplink Europą liepsnojantys konfliktai pakoregavo darbotvarkę.

Po priėmimo šiuo metu ES pirmininkaujančios Belgijos karalių rūmuose trečiadienį vakarą į EVT atvykęs prezidentas Gitanas Nausėda nebuvo pozityviai nusiteikęs. Anot jo, tik Lietuvos ir kitų šalių bendraminčių dėka Ukrainos klausimas buvo įtrauktas į šio ES lyderių susitikimo darbotvarkę.

„Tai yra nepriimtina, kad mes, kaip jūs teisingai sakote, taikome dvigubus standartus. Mūsų pagalba Izraeliui nekonkuruoja ir neturėtų konkuruoti su mūsų dėmesiu Ukrainai. Jei esame principingi ir stojame už demokratines vertybes, tai turime remti ir vieną, ir kitą, o ne skaičiuoti, kad tiek atseikėjome vienam, tiek – kitam. Juk mūsų negebėjimas patiekti ginklų, pirmiausia oro gynybos sistemų, kainuoja kiekvieną dieną gyvybes“, – žurnalistams kalbėjo G. Nausėda.

Mes įpratę gerti šampaną ir sveikinti vienas kitą, kai priimame gerą sprendimą, tačiau gal pradėkime švęsti ne sprendimo priėmimą, o tą dieną, kai ta karinė įranga, amunicija kerta Ukrainos sieną.

Kartu jis įvardijo vieną esminių ES ydų: sprendimų priėmimas užtrunka, bet dar blogiau, kad jų įgyvendinimas trunka dar ilgiau.

„Mes įpratę gerti šampaną ir sveikinti vienas kitą, kai priimame gerą sprendimą, tačiau gal pradėkime švęsti ne sprendimo priėmimą, o tą dieną, kai ta karinė įranga, amunicija kerta Ukrainos sieną ir patenka į Ukrainos teritoriją, nes tarp šių dviejų datų kartais būna ilgas laiko tarpas“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda taip pat žadėjo kelti naujų sankcijų Rusijai klausimą, bet irgi nebuvo optimistiškas tokia perspektyva.

„Atvirai pasakysiu, tai nėra labai populiarus klausimas, nes mes kalbame apie tokius produktus, kurie kai kurioms valstybėms yra nepriimtini – tai aliuminis, suskystintosios dujos, ir kai kurios valstybės yra kategoriškai prieš tai“, – į IQ klausimą apie sankcijas Rusijai atsakė prezidentas. Kartu jis įspėjo: „Jei užstrigsime tuose svarstymuose ir 14-ojo sankcijų paketo nebus, tai bus didelis nusivylimas visiems, ypač tiems, kurie pasisako, kad ne tik turime įvedinėti sankcijas, bet ir kovoti su sankcijų apėjimu. Tai, deja, taip pat yra didelė problema.“

Kartu G. Nausėda žadėjo kelti žemės ūkio produktų iš Rusijos ir Baltarusijos importo į ES ribojimo klausimą: „Aš manau, kad mes turėsime (EVT išvadų – IQ past.) tekste įrašą apie ribojimą maisto produktų. Ar ten bus išimčių? Taip, mes esame suinteresuoti, kad tų išimčių būtų kuo mažiau.“

Kita tema, netikėtai atsiradusi šios EVT darbotvarkėje, – Irano ataka prieš Izraelį.

„Lietuva griežtai smerkia šias Irano atakas prieš Izraelį. Mes esame Izraelio pusėje ir turime įgyvendinti bei praplėsti sankcijas Iranui, nes Iranas atsakingas ne tik už tai, kas vyksta Artimuosiuose Rytuose, bet ir už karinę paramą Rusijos Federacijai“, – Lietuvos poziciją išdėstė prezidentas.

Taip pat ES lyderiai aptars santykius su Turkija.

Ketvirtadienio EVT bus skirta ekonomikai, tiksliau, ES konkurencingumui didinti, kas turėjo būti pagrindinė ir vienintelė šio susitikimo tema.

„Susitikime daugiausia dėmesio skirsime mūsų konkurencingumui didinti. Jau seniai reikėjo sudaryti naują susitarimą dėl konkurencingumo ir numatyti naują perspektyvą. Ši ryžtinga ir skubi reakcija yra svarbiausia siekiant užtikrinti mūsų gerovę ir pasaulinę lyderystę. Iš esmės turime kartu mažinti augimo ir inovacijų atotrūkį nuo mūsų pasaulinių partnerių ir apsaugoti savo ekonominę, pramoninę ir technologinę bazę“, – laiške ES lyderiams rašė EVT pirmininkas Charles’is Michelis.

G. Nausėda teigė, kad Lietuva palaiko bendrosios rinkos gilinimą: „Mano žinia kolegoms: mes turime pašalinti vis dar likusius barjerus, kurių dar turime labai daug.“

2024 04 17 20:57
Spausdinti