Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Izraeliui nesisekė pasireklamuoti Holivudo žvaigždžių pagalba
BNS
(AP nuotr.).

Prieš metus Izraelis siūlėsi apmokėti prabangias keliones Leonardo DiCaprio, Mattui Damonui ir kitoms Holivudo žvaigždėms, tačiau atrodo, kad jos nusprendė šiais pasiūlymais nepasinaudoti.

Aktyvistai skelbia pergalę, nes Izraelyje neapsilankė nė viena iš 26 „Oskarų“ žvaigždžių, kurioms nemokamai buvo pasiūlytos iki 52,3 tūkst. eurų vertės specialiai pritaikytos kelionės. Šie pasiūlymai dovanų maišeliuose, kuriuos 2016 metais „Oskarų“ laikotarpiu išdalijo viena rinkodaros bendrovė, sukėlė priešišką reakciją. Kiekvienas tų maišelių buvo vertas maždaug 190 tūkst. eurų; juose buvo ir tokių dalykų kaip itin brangus tualetinis popierius. Aktyvistų grupės kaltino Izraelį bandymu pasinaudoti įžymybėmis ir gauti pozityvų nušvietimą žiniasklaidoje, sumenkinant įtariamus pažeidimus okupuotose palestiniečių teritorijose. Tačiau likus kelioms dienoms iki vasario 26 dieną įvyksiančios 2017 metų „Oskarų“ įteikimo ceremonijos atrodo, kad nė vienas nominuotųjų pats taip ir neapsilankė Izraelyje. „Bado žaidynių“ žvaigždė Jennifer Lawrence pasinaudojo pasiūlymu, bet perleido kelionę savo tėvams, pranešė agentūra, pateikusi tokią idėją. „Tai – sėkmė“, – sakė Yousefas Munayyeras iš JAV organizacijų koalicijos „US Campaign for Palestinian Rights“, kuri drauge su Amerikos organizacija „Jewish Voice for Peace“ vadovavo kampanijai prieš tokius vizitus. „Aš labai patenkintas, kad nėra įrodymų, jog žmonės buvo nuvykę. Galvoju, yra aišku, kad tikslas pasinaudoti aktoriais ir nubaltinti Izraelį nebuvo pasiektas“, – sakė jis. Izraelio turizmo ministerija atsisakė pakomentuoti ar patvirtinti, kurios įžymybės pasinaudojo pasiūlymu.

Atatranka

Prieš 2016 metų „Oskarų“ įteikimo ceremoniją, per kurią L. DiCaprio už vaidmenį „Hju Glaso legendoje“ buvo pagerbtas kaip geriausias aktorius, Izraelio turizmo ministerija paskelbė, kad penkiems pagrindiniams apdovanojimams nominuotoms žvaigždėms ir ceremonijos vedėjui Chrisui Rockui bus pasiūlytos jiems asmeniškai pritaikytos kelionės, apimančios skrydžius pirmąja klase ir prabangius viešbučius. Izraelio pareigūnai sakė konflikto metu siekiantys parodyti tikrąjį Izraelį. „Kiekviena mūsų aplankyti atvykstanti įžymybė gali internete paskelbti kokią asmenukę ... ir to vertė – didžiulė“, – tuo metu sakė Turizmo ministerijos generalinis direktorius Amiras Halevi (Amiras Halevis). Tačiau JAV aktyvistai laikraštyje „Los Angeles Times“ paskelbė skelbimus, kuriais ragino aktorius socialinėje žiniasklaidoje atsisakyti šios kelionės. Tada aktyvistai stebėjo tradicinę ir socialinę žiniasklaidą, ieškodami informacijos, ar kuri nors įžymybė viešai išvyko į tokią kelionę. „Kol kas nieko nematėme“,– sakė Y. Munayyeras.
Mūsų kampanija sukėlė įtampą ... ir priminė Holivudo elitui, kad susiejimas su karine okupacija turi socialinę kainą.
Samas Gee iš agentūros exploreisrael.com, kuri pateikė minimą idėją, sakė, kad J. Lawrence šią kelionę padovanojo tėvams gimtadienio proga ir kad jie jau apsilankė Izraelyje. Pernai geriausio antrojo plano aktoriaus „Oskaru“ pagerbtas Markas Rylance'as, kuris seniai kritikuoja Izraelio politiką, naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad į tokią kelionę nevyks. „Jewish Voice for Peace“ atstovė Granate Sosnoff sakė, jog tai yra platesnio masto kultūrinio boikoto dalis. „Mūsų kampanija sukėlė įtampą ... ir priminė Holivudo elitui, kad susiejimas su karine okupacija turi socialinę kainą“, – sakė ji.

Kairiojo sparno reikšmė

JAV ir Izraelio santykius studijuojantis Danas Rothemas įsitikinęs, kad Izraelis norėjo pasinaudoti įžymybėmis „kaip priemone sugriauti įspūdį, kad esama tam tikros izoliacijos ar boikoto“. Muzikantus, koncertuojančius Izraelyje, aktyvistai dažnai spaudžia boikotuoti. Aktyviai prieš tokias išvykas agituoja Rogeris Watersas iš „Pink Floyd“. Tačiau pastarosiomis savaitėmis virtinė pasaulinio garso grupių, tarp jų – „Radiohead“, paskelbė apie koncertus šioje šalyje. Dėl to pagrindinis kairiojo sparno laikraštis „Haaretz“ svarstė, ar boikotas žlunga. Praėjusią savaitę pasigirdo prieštaringų vertinimų dėl amerikiečių futbolininkų apsilankymo Izraelyje. Tik penki iš 11 NFL žaidėjų dalyvavo kelionėje po amerikietiškojo futbolo nacionalinės lygos finalo „Super Bowl“. „Seattle Seahawks“ žaidėjas Michaelas Bennettas pareiškė, kad „nebus išnaudojamas“ Izraelio, ir nurodė pranešimus, kad kelionę dėl viešumo rengia vyriausybė. „Kai nuvyksiu į Izraelį, – aš tikrai planuoju nuvykti – taip bus norint pamatyti ne tik Izraelį, bet ir Vakarų Krantą bei Gazos Ruožą, kad galėčiau pamatyti, kaip gyvena palestiniečiai, kurie šią žemę namais vadina tūkstančius metų“, – sakoma jo pareiškime. Mokslininkė Margaret Campbell, kuri yra rašiusi apie įžymybių reiškiamą paramą, sakė, jog didžiausias priešiškos reakcijos pavojus yra tas, „kad žmonės galiausiai pradeda blogiau galvoti apie prekės ženklą (šiuo atveju šalies „prekės ženklą“) nei galvojo anksčiau“. Šį mėnesį Izraelyje apsilankė ir su premjeru Benjaminu Netanyahu susitiko Chuckas Norrisas. Pasak D. Rothemo, dešiniajam sparnui priklausančio Ch. Norriso vizitas nepanaikins „susiskaldymo į dešiniuosius ir kairiuosius“, bet labiau kairįjį sparną palaikantis Holivudas galėtų padėti panaikinti Izraeliui negatyvią tendenciją. Demokratų, labiau prijaučiančių palestiniečiams, o ne Izraeliui, skaičius nuo 2014 metų kone padvigubėjo, nustatė visuomenės nuomonę tiriantis centras „Pew Research Center“. 2016 metais šis skaičius (40 proc.) buvo didesnis už labiau Izraeliui pritariančių demokratų skaičių (33 procentai). „Kairieji ir dešinieji Amerikoje nebežiūri į Izraelį pro tą pačią prizmę“, – sakė D. Rothemas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 02 22 14:24
Spausdinti