Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
J. Bidenas Ukrainos prezidentui Vilniuje: mokate didžiulę kainą, bet vienijate pasaulį
BNS
Scanpix
V. Zelenskis ir J. Bidenas.

Nuo Rusijos besiginanti Ukraina moka didžiulę kainą, tačiau jos ryžtas vienija pasaulį padėti, sako Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas, Vilniuje trečiadienį susitikęs su Ukrainos kolega Volodymyru Zelenskiu.

„Liūdnos žinios yra tos, kad jūs atsidūrėte šioje situacijoje. Nepaprastos žinios yra tos, kad jūs vienijate pasaulį“, – prasidedant susitikimui sakė J. Bidenas.

„Tai velniška kaina, tačiau jūs vienijate pasaulį, ir žmonės supranta, jog negalima pasyviai stebėti“, – pridūrė JAV prezidentas.

Jis gyrė ukrainiečių lyderį už „milžinišką darbą“ ir tvirtino, jog suteiks Kyjivui visą reikalingą pagalbą.

„Laukiu dienos, kai susitiksime atšvęsti oficialios jūsų narystės NATO“, – sakė J. Bidenas.

V. Zelenskis teigė, jog Ukraina vertina pagalbą, kurią Jungtinės Valstijos suteikė nuo pirmųjų karo dienų, bei dėkojo Vašingtonui už priimtą nelengvą sprendimą teikti kasetinius šaudmenis.

„Labai lengva kritikuoti, pavyzdžiui, kasetinius šaudmenis, dėl kurių priėmėte sunkų politinį sprendimą, tačiau turite žinoti, kad Rusija naudojo šį ginklą ne tik nuo pirmųjų karo dienų, bet nuo pirmųjų Krymo okupacijos 2014-aisiais dienų“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Praėjusią savaitę Vašingtonas paskelbė, kad suteiks Ukrainai daugelyje šalių uždraustų šaudmenų Kyjivo kontrpuolimui prieš įsiveržusias Rusijos pajėgas.

J. Bidenas teigė, jog amerikiečiai palaiko Ukrainą, nes supranta, jog tai liečia „daugiau nei tik jus, bet visus nekaltus pasaulio žmones“.

„Žiaurumas, kurį naudoja Vladimiras Putinas ir su kuriuo rusai juda pirmyn, primena keturioliktą amžių“, – kalbėjo Jungtinių Valstijų lyderis.

J. Bidenas ir V. Zelenskis Vilniuje susitiko NATO viršūnių susitikimo kuluaruose.

2023 07 12 17:40
Spausdinti