Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
J. Bideno vizitas Suomijoje, tęsiamas Ukrainos kontrpuolimas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
J. Bideno susitikimas su Šiaurės Europos šalių lyderiais Helsinkyje.

Svarbiausių liepos 13-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

J. Bidenas vizitų turą po Europą užbaigė Suomijoje

Pasibaigus NATO viršūnių susitikimui Vilniuje JAV prezidentas Joe Bidenas prieš grįždamas į Ameriką stabtelėjo naujausioje Aljanso narėje Suomijoje. Helsinkyje jis susitiko su Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos ir Islandijos lyderiais. Susitikime J. Bidenas pabrėžė NATO vienybę ir „bendrą viziją“ – laisvesnę, saugesnę ir prieinamą visiems. JAV prezidentas nepamiršo ir Ukrainos, teigė, kad susivieniję sąjungininkai stovi kartu su prieš Maskvos agresiją kovojančiu Kyjivu.

Trečiadienį po kalbos Vilniaus universitete J. Bidenas taip pat susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

NATO viršūnių susitikimas praėjo, o Ukrainos kontrpuolimas tęsiasi

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo pranešime teigė besidžiaugantis NATO viršūnių susitikimo rezultatais ir dėkojo Aljanso valstybėms narėms už teikiamą pagalbą ir parodytą paramą.

Kyjive trečią naktį iš eilės vyko dronų atakos, joms naudoti ir ukrainietiški dronai „Shahed“. Per praėjusios nakties išpuolį žuvo vienas žmogus.

Rusija teigia, kad JAV Ukrainai žadami F-16 naikintuvai bus palaikyti branduoline grėsme, nes gali nešti branduolinius ginklus. Vilniaus NATO viršūnių susitikime sutarta dėl ukrainiečių karių mokymų naudotis šiais naikintuvais, Aljanso vadovas teigė, kad mokymai turėtų baigtis dar vasaros pabaigoje, o pirmieji naikintuvai Ukrainą turėtų pasiekti 2024 m. JAV kol kas nedavė leidimo F-16 naikintuvus teikti bet kuriai kitai jų turinčiai valstybei.

Scanpix
Rusų atakos padariniai Kyjive.

Iš pareigų buvo atleistas dar vienas rusų generolas, vadovavęs rusų kariuomenei Zaporižios regione. Generolas Ivanas Popovas sukritikavo Rusijos gynybos ministeriją dėl esą per mažai jo daliniams teikiamos paramos.

Ukrainiečiai kontrpuolimo metu stumiasi tolyn aplink Bachmutą, aktyvios kovos vyksta ir Zaporižios regione, paneigta informacija, kad rusai iškovojo daugiau teritorijos prie Lymano.

Vokiečiai nusigręžia nuo kinų?

Ketvirtadienį Vokietija paviešino savo naująją užsienio politikos strategiją Kinijos atžvilgiu, kuria siekiama atsverti Kiniją. Pranešimas pasirodė po mėnesius trukusių įtemptų debatų, kaip reikėtų elgtis su didžiausia Berlyno prekybos partnere. „Mūsų tikslas – ne atsisieti [nuo Pekino]. Tačiau norime ateityje mažinti priklausomybę itin svarbiose [srityse]“, – tviteryje parašė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, pristatęs naująją strategiją. Nauja politika siekiama nuo naivumo pereiti prie realizmo, teigė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Scanpix
O. Scholzas.

E. Muskas imasi dirbtinio intelekto

Elonas Muskas trečiadienį pristatė nuosavą dirbtinio intelekto bendrovę „xAI“, amerikiečių milijardieriui siekiant konkuruoti su „OpenAI“ – bendrove, sukūrusia „ChatGPT“. Šią programą verslininkas kaltina politiniu šališkumu ir neatsakingumu. „xAI“ interneto svetainėje teigiama, kad naujoji bendrovė veiklą vykdys atskirai nuo kitų E. Musko įmonių, tačiau kuriamos technologijos esą atneš joms naudos. „xAI“ tikslas yra suprasti tikrąją Visatos prigimtį“, – sakoma svetainėje. E. Muskas savo tviterio paskyroje pridūrė, kad „xAI“ taip pat sieks „suprasti realybę“ ir atsakyti į esmingiausius klausimus.

2023 07 13 16:30
Spausdinti