Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
J. Kulys: svarbu, kokiais praktiniais veiksmais NATO rems Ukrainos narystę, kai ji bus pasirengusi
Agnė Piepaliūtė
Liepa Žeromskaitė
VU TSPMI
J. Kulys.

Anot Rytų Europos studijų centro projektų vadovo Justino Kulio, NATO viršūnių susitikimo Vilniuje dalyvių ir stebėtojų nuotaikos priklauso nuo to, kokius lūkesčius žmonės į jį atsinešė.

„Daliai buvo netikėta, kad Turkija sutarė dėl Švedijos narystės NATO. Tai labai svarbus sprendimas ir turbūt tai bus vienas esminių dalykų, dėl kurių bus prisimenamas Vilniaus NATO viršūnių susitikimas“, – IQ kalbėjo ekspertas.

Jis pripažino, kad Ukrainos kvietimo dėl narystės NATO klausimas – vienas skaudžiausių, kadangi į jį buvo dėta daug vilčių. „Bet reikia pripažinti, kad ilgą laiką lyderiai kalbėjo, jog Ukrainai neverta tikėtis kvietimo jau Vilniuje, – teigė J. Kulys. – Galbūt politiškai susitikimo tekstas [komunikatas – IQ past.] yra mažiau ambicingas nei Bukarešto susitikimo deklaracija, kurią visi prisimena kaip klaidą, bet labai svarbu, kokiais praktiniais veiksmais NATO rems Ukrainos narystę, kai ji bus tam pasirengusi.“

Eksperto vertinimu, susitikimo rezultatai yra neblogi, pavyzdžiui, Švedijos narystė Aljanse labai sustiprina Baltijos jūros ir Baltijos šalių saugumą, sumažina Rusijos galimybes veikti Baltijos jūroje ir pradėti ten kokius nors karinius veiksmus. „Tai pagilina ir mūsų strateginį gylį, nes, nepaisant to, kad Švedija visada buvo arti NATO, tai reiškia visai kitokį statusą, kai Švedija jau atsiranda gynybos planuose, ir tai reikšmingai prisidės prie Baltijos šalių gynybos ir atgrasymo politikos stiprinimo“, – tvirtino J. Kulys.

2023 07 12 17:25
Spausdinti