Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KALININGRADO TRANZITAS
J. Shimkus: Tarptautinė bendruomenė turėtų persvarstyti Kaliningrado valdymo klausimą
BNS
Andrius Ufartas/BNS
J. Shimkus.

Tarptautinė bendruomenė turėtų persvarstyti Kaliningrado valdymo klausimą, nekeltą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, sako lietuvių kilmės buvęs Jungtinių Valstijų (JAV) kongresmenas Johnas Shimkus.

Jis tvirtino, kad vertinant šiomis dienomis kylantį Kaliningrado tranzito klausimą Europos Sąjungos sankcijų kontekste, reikėtų prisiminti ir po karo pasiektus Potsdamo konferencijos susitarimus, pagal kuriuos Kaliningrado sritis atiteko Rusijai.

„Na, sureguliuokime Kaliningrado klausimą pagal po Antrojo pasaulinio karo sudarytą sutartį – šis statusas nebuvo aptartas jau mėnesių mėnesius“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį kalbėjo J. Shimkus.

„Susitarime buvo sakoma, kad po 50 metų tarptautinė bendruomenė turėtų apsvarstyti Kaliningrado klausimą. Taigi, į kur aš krypstu, aš manau, kad tarptautinė bendruomenė turėtų susirinkti ir, atsižvelgdama į prieš 50 metų pasiektą susitarimą, pasakyti: gerai, kaip Kaliningradas turėtų būti valdomas?“ – kalbėjo buvęs kongresmenas.

Kartu jis pripažino, kad Rusijos karo prieš Ukraina metu tai greičiausiai nebūtų įmanoma.

„Ne, bet neturėti šio klausimo prie diskusijų stalo būtų neteisinga. Jei tikite taisyklėmis paremta sistema, sutartimis, pasirašytais dokumentais, visišku pasitikėjimu, o kai kurios šalys to nepaiso. Kaip galima gyventi taikoje ir harmonijoje? Akivaizdu, negalima. Nes turime Rusiją, kuri įsiveržė į suverenią šalį ir nėra signalų, kad ji atsitrauktų“, – kalbėjo JAV politikas.

Kalbėdamas apie NATO galimą atsaką, jis pabrėžė, kad „chuliganai supranta tik jėgą“.

„Jie supranta tik tuomet, kai kloji visus žetonus ant stalo. Jei atsitrauksi, jei turėsime tarptautinę nuraminimo politiką, chuliganai jus tiesiog pervažiuos“, – sakė J. Shimkus ir pabrėžė, jog yra patenkintas Europos bei NATO atsaku į Rusijos karą Ukrainoje.

Įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą ir nurodė tai padariusi remiantis Europos Komisijos išaiškinimu. Rusija sankcijas laiko priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada.

Europos Komisija šiuo metu siekia išaiškinimo, kaip sankcijos Rusijai turėtų būti taikomos tranzitui į Kaliningradą. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas praėjusią savaitę teigė, kad ES sankcijos rusiškų krovinių tranzitui per Lietuvą į Kaliningradą turėtų būti taikomos pagal specialias taisykles taip sumažinant įtampą su Rusija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 07 12:43
Spausdinti