Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 22 d.


SAUGUMAS
J. Stoltenbergas: NATO pasirengusi gintis nuo Maskvos ar Minsko
BNS
NATO
J. Stoltenbergas.

NATO yra pasirengusi gintis nuo bet kokios grėsmės iš Maskvos ar Minsko, antradienį sakė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas, Baltarusijai priėmus rusų privačios karinės bendrovės „Wagner“, savaitgalį Rusijoje surengusios trumpai gyvavusį maištą, bosą Jevgenijų Prigožiną.

Pasak J. Stoltenbergo, NATO kitą mėnesį per viršūnių susitikimą Vilniuje sutars stiprinti savo gynybą, kad apsaugotų visas nares, ypač turinčias bendrą sieną su Rusijos sąjungininke Baltarusija.

„Dar per anksti galutinai spręsti dėl fakto, kad Prigožinas persikėlė į Baltarusiją ir [kad], labiausiai tikėtina, dalis jo pajėgų taip pat bus Baltarusijoje, pasekmių“, – reporteriams sakė J. Stoltenbergas.

„Absoliučiai aišku tai, jog mes pasiuntėme aiškią žinią Maskvai ir Minskui, kad NATO yra čia saugoti kiekvienos sąjungininkės ir kiekvieno NATO teritorijos centimetro“, – sakė jis po Hagoje surengtos vakarienės su septynių šalių lyderiais.

Pasak J. Stoltenbergo, Maskvai ar Minskui turi būti visiškai aišku dėl „mūsų sugebėjimo ginti sąjungininkes nuo bet kokios potencialios grėsmės, nepriklausomai nuo to, ką galvojate apie „Wagner“ pajėgų judėjimą“.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda perspėjo dėl „Wagner“ kovotojų Baltarusijoje.

„Jei „Wagner“ Baltarusijoje dislokuos savo serijinius žudikus, visoms kaimyninėms šalims iškils dar didesnis nestabilumo pavojus“, – teigė jis spaudos konferencijoje.

Antradienį, po savaitgalį įvykusio dramatiško „Wagner“ kovotojų maišto, sukėlusio didžiausią grėsmę Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžiai, į Baltarusiją atvyko samdinių bosas J. Prigožinas.

Šis buvęs Kremliaus sąjungininkas ir viešojo maitinimo paslaugų teikėjas sukūrė galingiausią Rusijoje privačią kariuomenę ir užverbavo tūkstančius kalinių kovoti Ukrainoje.

J. Stoltenbergas pridūrė, kad Vakarai neturi nuvertinti Rusijos, nepaisant savaitgalį kilusio chaoso.

Jis teigė, kad labai svarbu ir toliau remti Ukrainą prieš Rusijos invaziją ir kad NATO sąjungininkės parengs būdą, kaip Kyjivui tapti Aljanso nariu.

Vakarienę surengęs Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) atmetė Rusijos lyderio Vladimiro Putino teiginius, esą Vakarai nori, kad rusai žudytų vieni kitus.

„Neigiu vakarykštę Putino mintį, kad mes Vakaruose norime, jog Rusijoje įsivyrautų chaosas – priešingai, nestabilumas Rusijoje kuria nestabilumą Europoje“, – sakė jis.

2023 06 28 09:20
Spausdinti