Meniu
Prenumerata

penktadienis, liepos 5 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
J. Stoltenbergas: Rusijos branduolinė retorika yra pavojinga, tačiau NATO pozicija – ginti kiekvieną Aljanso narę
Agnė Piepaliūtė
Liepa Žeromskaitė
Josvydas Elinskas/ELTA
Jensas Stoltenbergas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas NATO susitikimo Vilniuje metu, atsakydamas į žurnalistų klausimus, sakė, kad Rusijos branduolinė retorika yra pavojinga. Vadovas pridūrė, kad Rusija turi žinoti, jog branduolinio karo pasekmės kainuos mums visiems.

„Smerkiame Rusijos sprendimą dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje, stebime, ką jie daro, ir kol kas nepastebime pokyčių. Mūsų pozicija yra ginti kiekvieną NATO narę. Kalbant apie Ukrainą, mūsų žinutė yra „pasitraukite, išveskite pajėgas iš [Zaporižios atominės – IQ past.] jėgainės“, nes dabartinis Rusijos elgesys Zaporižioje kelia grėsmę visai Europai“, – teigė NATO vadovas.

Paklaustas, ar Vilniuje išvysime Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, J. Stoltenbergas sakė, kad Ukrainos lyderis atvyks šiandien vakare: „Mes jo laukiame [...] inauguraciniame NATO ir Ukrainos tarybos susitikime.“

NATO lyderis sakė, kad susitikimo metu planuojamas parengti paramos Ukrainai paketas.

„Kalbėsime apie narystę, ir tas tikslus tekstas bus parengtas šiandien po pietų. Kai kurios sąjungininkės vykdo dvišalį ar daugiašalį bendradarbiavimą su Ukraina, siekiama įgyvendinti programą, pagal kurią bus užtikrinta parama Ukrainai. Nenoriu sakyti tikslių formuluočių, nes tai bus paviešinta vėliau“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

NATO plėtra

Balandžio 4 d. Suomija tapo naujausia NATO nare. Pasak J. Stoltenbergo, Suomijos priėmimas yra labai aiški žinutė Rusijai ir prezidentui Vladimirui Putinui.

„NATO durys yra atviros ir būtent NATO sąjungininkės sprendžia dėl organizacijos išplėtimo. V. Putinas neturi veto teisės ir negali užkirsti kelio NATO plėtrai, vakar matėme susitarimą tarp Turkijos ir Švedijos, kad Švedija taps visateise NATO nare. Tai labai aiškiai sako V. Putinui, kad jo karas prieš Ukrainą yra klaida – jis nuvertino ukrainiečius, NATO vienybę ir tarptautines pastangas. Jis išėjo į karą norėdamas mažiau NATO, o gavo dviem šalimis daugiau. Tai tik pabrėžia, kokią didelę strateginę klaidą V. Putinas padarė įsiverždamas į Ukrainą. Noriu pabrėžti, kad tai buvo pats sparčiausias narės priėmimas per mūsų istoriją, tiek kalbant apie Suomiją, tiek apie Švediją. [...] Tikimės, kad Švedijos narystė bus ratifikuota jau po kelių mėnesių.“

2023 07 11 11:08
Spausdinti