Meniu
Prenumerata

penktadienis, rugsėjo 20 d.


Jauna irpatyrusi ne
IQ

Naujoji Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė bent jau pagal amžiaus vidurkį greičiausiai bus viena jauniausių per visą Lietuvos istoriją.

Štai siūlomam teisingumo ministrui Juliui Pagojui – tik 28 metai, ūkio ministrui Mindaugui Sinkevičiui – 32 metai, potencialiam energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui – 34, o vienas svarbiausių postų, finansų ministro, siūlomas 38-erių Viliui Šapokai.

Daugelis kitų irgi vos įžengę į penktąją dešimtį. Vyriausybės narių jaunystė gali būti pozityvus ženklas – Lietuvos valstiečiai ir žalieji išlaikė pažadą ministrais siūlyti nepartinius, savo sričių profesionalus. Išties bus tik keli partiniai ministrai, tad daugeliu atvejų būsimiems ministerijų vadovams neturėtų kilti didelių pagundų rūpintis visų pirma kurios nors partijos interesais, o ne savo kuruojamomis sritimis. Kita vertus, vos keletas šių žmonių jau turi darbo Vyriausybėje patirties – be jau ankstesniame ministrų kabinete dirbusių S. Skvernelio, Lino Linkevičiaus ir Kęstučio Masiulio, viceministro pareigas ėjo Ž. Vaičiūnas ir Raimundas Karoblis. Kitiems darbas Vyriausybėje gali būti nemenkas iššūkis bent jau pirmaisiais mėnesiais. Kita vertus, kai kurie Algirdo Butkevičiaus kabineto nariai net per kelerius vadovavimo metus taip ir nepasiekė bent patenkinamo kompetencijos lygio.

Tad „profesionalų“ Vyriausybė greičiausiai bent jau savo kompetencija neturėtų nusileisti prieš tai buvusiai. Vis dėlto šiam ministrų kabinetui, kurį sudarys itin skirtingos patirties asmenybės, gali prireikti laiko, kol jis ims veikti kaip efektyvi komanda.

Nežinia, ar savo sričių profesionalai turės pakankamai politinės išminties siekti kompromisų ir ieškoti geriausių sprendimų ne tik savo sričiai, bet ir visai valstybei. Šiems ministrams bent jau formaliai jokių nurodymų negalės duoti partinės tarybos ar kitos politinės organizacijos, tad jie bus atskaitingi tik premjerui vykdydami Vyriausybės programą. S. Skvernelis teigė, kad ministrų kandidatūras derino su prezidente Dalia Grybauskaite iš anksto, tad pretendentai greičiausiai gavo ir pradinį šalies vadovės pritarimą. Toks savarankiškumo ir kompetencijos derinys gali būti geras atspirties taškas reformų pradžioje, tačiau jų sėkmė priklausys ir nuo politinio palaikymo, kurio savarankiški profesionalai kol kas neturi. Šis iššūkis labiausiai ir lems, ar Vyriausybės iniciatyvas parems politinės partijos ir ar galiausiai jos bus apskritai įgyvendintos.

Naujasis ministrų kabinetas.

2016 12 17 23:50
Spausdinti