Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TURKIJA BLOKUOJA?
JAV ambasadorė prie NATO apie gynybos planus: „Tai bus lemtingas taškas Aljansui“
Evaldas Labanauskasspecialiai iš Briuselio
NATO
NATO pratybos.

Ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje susitiks NATO gynybos ministrai. Tai bus paskutinis tokio lygio susitikimas prieš NATO vadovų susitikimą Vilniuje. Dėl Ukrainos ateities vis dar nesutariama, tačiau regioniniai gynybos planai, ypač svarbūs Lietuvos saugumui, juda į priekį.

Apie tai nuotolinio susitikimo su žurnalistais metu trečiadienį kalbėjo JAV ambasadorė NATO Julianne Smith. Atsakydama į IQ klausimą, kokioje stadijoje yra diskusijos dėl minimų planų, ambasadorė teigė, kad NATO pasirengusi įdiegti regioninius gynybos planus.

„Tikiuosi ir pati prisidedu, kad regioniniai planai, apie kuriuos kalbame, bus įdiegti vadovų susitikime (Vilniuje – IQ past.). (...) Tai didžiulis ir labai svarbus įvykis visame Aljanse. Tai naujas etapas Aljanso istorijoje. Tai ne tik planavimas, bet ir apima kitas temas – vadovavimą ir kontrolę, struktūras, išteklius. Šie regioniniai planai padarys didelę įtaką ateities diskusijoms apie įsigijimus, pajėgumų vystymą, gynybos planavimą, išteklius ilgiems metams“, – atsakė J. Smith į IQ klausimą.

Pasak jos, visų pirma, regioniniai gynybos planai yra įvairialypiai ir daugiasluoksniai. Antra, jie užtikrins, kad Aljansas išties turi planus apginti kiekvieną NATO teritorijos colį. Galiausiai jie suteikia aiškumo kiekvienai Aljanso narei, už ką ji atsakinga, kaip reikia paruošti pajėgas ir kokių pajėgumų reikia.

„Procesas vyksta, jau padarėme rimtą pažangą. Tai bus lemtingas taškas Aljansui ir pakeis mūsų darbą čia (NATO būstinėje Briuselyje – IQ past.) daugeliui ateinančių metų“, – kalbėjo JAV atstovė.

Tai, kad Vilniuje šie gynybos planai bus patvirtinti per trečiadienio spaudos konferenciją, kalbėjo ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Tiesa, klausime, kurio jis sulaukė iš įtakingo Briuselio leidinio Politico.eu, skambėjo teiginys, kad Turkija blokuoja regioninus gynybos planus. J. Stoltenbergas nepatvirtino to ir tradiciškai teigė, kad kaip ir visada vyksta diskusija tarp sąjungininkų, o po to visi priima bendrą sprendimą. Beje, 2019 m. Turkija tam tikrą laiką irgi blokavo NATO gynybos planų Baltijos šalims ir Lenkijai atnaujinimą.

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys pirmadienį teigė, kad NATO regioniniai gynybos planai, kuriuose apibrėžiama Baltijos šalių gynyba, gali būti baigti derinti šią savaitę ir patvirtinti iki NATO viršūnių suvažiavimo. Tai apie 4 tūkst. puslapių slaptų dokumentų, numatantys, kaip taktiškai bus dislokuotos NATO sąjungininkų pajėgos konkrečioje teritorijoje, kur bus išdėstyti amunicijos rezervai, kokie bus atsakomybės rajonai, kokios detalesnės užduotys ir taip toliau.

Procesas vyksta, jau padarėme rimtą pažangą. Tai bus lemtingas taškas Aljansui ir pakeis mūsų darbą čia daugeliui ateinančių metų.

Anksčiau Lietuvos politikai ir kariškiai teigė, kad NATO regioniniai planai atitinka mūsų šalies interesus. Tiesa, dalis jų siūlė neskubėti „šauti šampano“, nes dėl jų dar reikia sutarti, o svarbiausia, kad po to sąjungininkai įgyvendintų įsipareigojimus, kurie būtų priskirti pagal šiuos gynybos planus.

Ambasadorė J. Smith trečiadienį taip pat sulaukė klausimų dėl tolesnių NATO ir Ukrainos santykių. Deja, atsakymai į juos dar, regis, nėra rasti. Pasak jos, dabar sąjungininkai dirba prie ilgalaikės praktinės paramos paketo Kyjivui, bet Vilniuje bus daugiau pasakyta. Taip pat bus aptarta politinė parama Ukrainai. O šiuo metu Aljanse vyksta „turtinga diskusija“ Ukrainos narystės NATO klausimu, kaip teigė J. Smith: „Kiekviena sąjungininkė įneša savo, skirtingą požiūrį.“

Praėjusią savaitę Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Ihoris Žovkva pranešė, kad Kyjivo narystę NATO remiančių valstybių skaičius išaugo iki 20. Tarp jų neabejotinai yra ir Lietuva, o mūsų šalies politikai nuolat viešai apie tai kalba. Neoficialiai kalbama, kad net Prancūzija ir Vokietija, kurios užkirto kelią Ukrainos narystei 2008 m., linkusios nesipriešinti šiai idėjai, tačiau procesą stabdo Vašingtonas. Tiesa, atvirai prieš Ukrainos narystę NATO pasisako tik Vengrija.

Ketvirtadienį Briuselyje įvyks Ukrainos gynybos paramos grupės Ramšteino formato susitikimas, o tada bus NATO gynybos ministrų renginiai, kurie tęsis ir penktadienį.

2023 06 14 15:23
Spausdinti