Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


AMERIKOS BALSAS
JAV Kongreso narys T. Cole’as: žmonės nerimauja, kokie bus D. Trumpo įsipareigojimai dėl Ukrainos ir NATO
Karolis Juršys
Scanpix
JAV Kongreso narys Tomas Cole.

„Pacituosiu savo draugą Mario Diazą-Balartą: prisiminkite, pirmoji ginkluotės parama, kuri iš Jungtinių Valstijų atkeliavo į Ukrainą, buvo suteikta valdant Donaldo Trumpo administracijai“, – interviu IQ teigė Lietuvoje besisvečiuojantis Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų Asignavimų komiteto (angl. United States House Committee on Appropriations) vadovas ir Respublikonų partijos narys Tomas Cole’as.

Europoje tvyrant įtampai ir laukiant lapkričio, kai paaiškės JAV prezidento rinkimų nugalėtojas, T. Cole’as per interviu atrodė itin atsipalaidavęs.

„Manau, kad šioje pasaulio dalyje žmonės nerimauja, kokie bus D. Trumpo įsipareigojimai dėl Ukrainos ir NATO, – svarstė jis ir tuomet atsakė: – D. Trumpas parėmė (Ukrainą – red. past.) ginkluote dar 2017 m. – prisiminkite tai.“

„2014m., po Krymo praradimo, mes nenusiuntėme ginkluotės paramos, nors mano nuomone, turėjome tą padaryti“, – pridūrė jis.

D. Trumpo strategija pasiteisino?

Kaip teigė T. Cole’as, Rusija gerbia D. Trumpą ir mano, kad jis yra nenuspėjamas. „O nenuspėjamumas tarptautinėje diplomatijoje ne visada yra blogas dalykas. Bet taip pat būti ryžtingam. Ir aš galiu paminėti keletą momentų, žinote, ar tai būtų jo sprendimas atmesti Irano branduolinį susitarimą, kuris, mano nuomone, buvo išmintingas sprendimas, ar jo sprendimas nukauti generolą Soleimani (Qasemas Soleimani buvo Irano karininkas, atlikęs svarbų vaidmenį Sirijos pilietiniame kare, kuris užtikrino Rusijos intervenciją – red. past.), vieną didžiausių laisvės priešų pasaulyje“, – D. Trumpo administracijos sprendimus aiškino JAV Kongreso narys T. Cole’as ir tikino, kad D. Trumpui vadovaujant Rusija ir Kinija nebuvo tokios agresyvios, kokios yra šiandien.

Scanpix
Donaldas Trumpas.

Paklaustas, ar D. Trumpas vis dėlto įžvelgia nacionalinį JAV interesą, kad Rytų Europa išliktų saugi ir Rusijos invazija į Ukraina būtų sustabdyta, pašnekovas atsakė teigiamai.

„Manau, kad šiandien tai padaryti (sustabdyti Rusijos invaziją į Ukrainą – red. past.) yra lengviau, nes Europa sureagavo labai gerai (padėdama Ukrainai – red. past.). Manau, kad vienas iš V. Putino klaidingų apskaičiavimų buvo ne tik dėl Jungtinių Valstijų ir to, ką mes padarysime, bet ir dėl to, kad, pirma, buvo daug daugiau kalbama apie Ukrainos žmonių apsisprendimą, dėl kurio jie kovotų už savo namus ir laisvę“, – aiškino jis.

Pašnekovas teigė matantis didžiulę sėkmę dėl to, jog pastarosios kadencijos metu D. Trumpui pareikalavus, kad Europa savais ištekliais prisidėtų prie regioninės gynybos, Europa ėmė rūpintis savo saugumo reikalais. „Atsiranda šalių, kurios įdeda daugiau pastangų už mus“, – sakė jis, o kalbėdamas apie D. Trumpo pranašumus pabrėžė jo strateginį įžvalgumą. „Jis matė tai, ką Afganistano nesėkmė politiškai padarė Joe Bideno administracijai“, – komentavo T. Cole’as ir pridūrė, kad „prezidento J. Bideno populiarumo žlugimas prasidėjo nuo JAV įsipareigojimų Afganistane nevykdymo“.

2024 07 05 17:58
Spausdinti