Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JAV IR LIETUVA
JAV Lietuvai parduoda aštuonias HIMARS sistemas už 495 mln. dolerių
BNS
Scanpix

Jungtinių Valstijų Valstybės departamentas leido už numanomą 495 mln. dolerių (apie 493 mln. eurų) sumą Lietuvai įsigyti aštuonias raketinės artilerijos HIMARS sistemas su raketomis, ketvirtadienį pranešė amerikiečių Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra.

„JAV Valstybės departamentas priėmė sprendimą, kuriuo patvirtinamas galimas užsienio karinės įrangos pardavimas Lietuvos Vyriausybei M142 HIMARS ir susijusios įrangos už 495 milijonus JAV dolerių. Šiandien Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra pateikė reikiamą sertifikatą, kuriuo Kongresui pranešama apie šį galimą pardavimą“, – nurodoma pranešime.

Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra nurodė, jog pardavimas prisidės prie Lietuvos tikslų atnaujinti savo pajėgumus, toliau sustiprins bendradarbiavimą su JAV ir kitais sąjungininkais, leis atgrasyti regionines grėsmes.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad HIMARS sistemos yra „visiškai naujas ir galingas pajėgumas, kurio Lietuva niekada neturėjo“.

„Lietuvos kariuomenėje šio pajėgumo atsiradimas vers kelti ir žvalgybos, ir elektroninės kovos, ir kitus pajėgumus į dar aukštesnį lygį. Bus pristatytos kelių tipų raketos, įskaitant operatyvines-taktines ATACMS, kurios pasiekia taikinius iki 300 kilometrų atstumu“, – feisbuke rašė ministras.

Krašto apsaugos ministerija informavo, kad sistemos įsigyjamos iš JAV gamintojo „Lockheed Martin“.

Seime žurnalistams jis nurodė, kad sistemos Lietuvą pasieks po kelerių metų, tad tai nepaveiks Lietuvos sprendimų dėl šiuo metu turimos ginkluotės perdavimo Ukrainai.

„Mes ją gausime tik 2025-2026 metais“, – sakė A. Anušauskas.

JAV agentūra taip pat nurodė, kad įgyvendinant pardavimą, JAV Vyriausybės arba rangovo atstovai maždaug du kartus per metus lankysis Lietuvoje, siekdami atlikti programos valdymo peržiūras.

HIMARS montuojamos ant karinių sunkvežimių platformos, artilerijos sistemos gali būti arba su šešiomis GMLRS valdomomis raketomis, skriejančiomis iki 70 kilometrų, arba su viena ATACMS raketa, jos veikimo nuotolis – iki 300 kilometrų.

JAV šiomis sistemomis yra parėmusi Rusijos invazijai besipriešinančią Ukrainą.

Baltijos šalių pareigūnai yra skelbę ir apie Latvijos bei Estijos ketinimus įsigyti HIMARS sistemas.

2022 11 10 12:01
Spausdinti