Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV
JAV prezidentas J. Bidenas sakė kalbą Vilniaus universitete
BNS
IQ
Andrius Ufartas/ELTA
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas pasibaigus NATO viršūnių susitikimui Vilniuje sakė kalbą Vilniaus universiteto Didžiąjame kieme. Čia jo klausėsi tūkstančiai žmonių.

Kalbą jis pradėjo prisimindamas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo kovas 1990-aisiais.

991-ųjų sausio 13-osios įvykiai parodė pasauliui, kad niekas negali Lietuvos laisvės troškimo, sakė J. Bidenas.

„Gera grįžti į Vilnių, pas tautą ir į regioną, kuri žino geriau nei bet kas transformacinę laisvės galią. Jūs parodėte pasauliui, kad susivienijusių žmonių jėga negali būti paneigta. Jūs su savo broliais ir seserimis Estijoje ir Latvijoje jūs padėjote baigti susiskaldymo erą per sąjungos jėgą“, – savo kalboje trečiadienį, Vilniaus universiteto kiemelyje teigė J. Bidenas.

„Baltijos kelias, ne Berlyno siena, tapo simboliu Europos ateičiai. Ir vėliau, kai sovietų tankai dar kartą bandė paneigti jūsų nepriklausomybę, Vilniaus žmonės pasakė – ne, ne, ne. Ir 1991-ųjų sausį dešimtys tūkstančių piliečių, neginkluoti ir nepalenkiami, stovėjo, kaip vienas, kad apgintų Televizijos bokštą, Aukščiausią Tarybą ir apgintų laisvę“, – kalbėjo jis.

„14 herojų tragiškai žuvo, šimtai buvo sužeisti. Bet visas pasaulis pamatė, kad represijų dešimtmečiai nepadarė nieko, kad pritemdytų laisvės ugnį šioje šalyje (...). Lietuvos šviesa – jūs ją išsaugojote stiprią, teisingą, šviečiančią“, – pridūrė JAV vadovas.

Jis pabrėžė, kad JAV „niekada nepripažino Baltijos šalių sovietinės okupacijos“.

V. Putinas suklydo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suklydo manydamas, kad palauš NATO vienybę karo Ukrainoje išbandymu.

„Kai Putinas ir jo nenumaldomas galios ir žemių troškimas pradėjo šį žiaurų karą Ukrainoje, jis tikėjosi, kad NATO sugrius, tikėjosi, kad NATO palūš, – į tūkstantinę minią kreipėsi J. Bidenas. – Jis manė, kad mūsų vienybė subyrės po pirmojo bandymo. Jis manė, kad demokratiški lyderiai bus silpni.“

„Bet jis manė neteisingai“, – pridūrė JAV prezidentas.

Pasmerkęs Rusijos karo nusikaltimus Ukrainoje, J. Bidenas pabrėžė, kad V. Putinas vis dar nesupranta savo padarytos klaidos.

„Putinas vis dar neteisingai mano, jog gali pergyventi Ukrainą. Jis negali patikėti, kad tai jų žemė, jų šals, jų ateitis ir po viso šio laiko Putinas tebeabejoja mūsų besilaikančia galia, – kalbėjo Jungtinių Valstijų prezidentas. – Jis vis dar spėja neteisingai dėl savo įsitikinimo, jog Jungtinių Valstijų, mūsų partnerių ir sąjungininkų vienybė sueižės“.

„Jis vis dar nesupranta, kad mūsų įsipareigojimas mūsų vertybėms, mūsų laisvei yra dalykas, kurio jis niekada, niekada neįveiks. Tai yra tai, kas mes esame“, – kalbėjo jis.

Parama Ukrainai neblės

„Aš dar kartą sakau – mes nesusvyruosime. Mūsų įsipareigojimas Ukrainai nesusilpnės, aš tai pabrėžiu. Mūsų įsipareigojimas ukrainai nesusilpnės, mes būsime už laisvę šiandien, rytoj, kiek reikės“, – Vilniaus universiteto kieme po NATO viršūnių susitikimo sakė J. Bidenas.

Jis taip pat pabrėžė, kad karas Ukrainoje turi baigtis teisingomis sąlygomis.

„Suverenumas, teritorijos integralumas, tai yra du stulpai, ant kurių laikosi taikūs santykiai tarp tautų“, – sakė JAV prezidentas.

2023 07 12 20:28
Spausdinti