Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


DEMOKRATIJA
JAV senatorius R. Durbinas: Lietuva vėl pasirodo kaip laisvės ir demokratijos gynėja
BNS
Twitter
JAV senatoriaus susitikimas su Seimo pirmininke.

JAV senatorius Richardas Josephas Durbinas sako, kad Lietuva karo Ukrainoje kontekste ir vėl pasirodo kaip laisvės bei demokratijos gynėja.

Taip jis kalbėjo trečiadienį Vašingtone susitikęs su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, pranešė jos biuras.

„Lietuva vėl pasirodo kaip laisvės ir demokratijos gynėja. Šios dienos susitikimas dar kartą patvirtino mūsų partnerystę ir įrodė, kad Putino karo akivaizdoje Rytų Europos žmonių ryžtas yra išskirtinis“, – pareiškė senatorius.

Susitikime daugiausia kalbėta apie tai, kaip išlaikyti regioninį, energetinį ir ekonominį saugumą, kai Ukrainoje beveik aštuonis mėnesius tęsiasi karas.

„Padėkojau tiek asmeniškai senatoriui, tiek Jungtinėms Amerikos Valstijoms, kurių vaidmuo ypač svarbus užtikrinant pasaulio tvarką ir saugumą, už paramą Lietuvai ir Ukrainai, kasdien kovojančiai už savo, Europos ir pasaulio demokratines vertybes ir ateitį. Lietuva išties labai vertina JAV kaip strateginę partnerę ir pasirengusi šią partnerystę tik stiprinti“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat susitiko su kitais JAV Senato nariais, įskaitant Užsienio reikalų komiteto vadovą Robertą Menandezą, Baltijos draugų grupės kopirmininką Chuką Grassley.

Su senatoriais kalbėdama apie šiuo metu vieną aktualiausių temų – energetinį saugumą – Seimo pirmininkė sakė, kad Europa privalo tapti visiškai nepriklausoma nuo Rusijos energijos išteklių, kaip tai padarė Lietuva.

Tokiu atveju Kremlius nebeturės svertų energetikos naudoti kaip geopolitinio ginklo.

„Labai integruota, gerai sujungta regioninė energijos rinka būtina, kad užtikrintume nenutrūkstamą energijos tiekimą ir prieinamas kainas savo vartotojams. Pokalbio metu sakiau, kad JAV vaidmuo užtikrinant mūsų atsparumą ir energetinę nepriklausomybę yra esminis, juk 82 proc. suskystintų dujų į Klaipėdos terminalą atkeliauja būtent iš Jungtinių Valstijų“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, Rusijos energetinis šantažas tik parodo, kiek jai skaudžios jau taikomos Vakarų sankcijos.

„Rusija jaučia sankcijų spaudimą, taip ir turi būti. Rusai pasirengę mokėti už Kremliaus karą tol, kol ši kaina taps objektyviai nepakeliama. Kad ir kaip ciniškai tai skambėtų nuolat žūstančių žmonių akivaizdoje, vieną dieną Rusijoje šaldytuvas nugalės televizorių“, – sakė politikė.

Seimo pirmininkė trečiadienį Niujorke dalyvaus Jungtinių Tautų simpoziume „Moterys, taika ir lyderystė“ ir JT Generalinės Asamblėjos 77-ojoje sesijoje išklausys Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio kalbą.

2022 09 21 14:49
Spausdinti