Meniu
Prenumerata

penktadienis, rugsėjo 20 d.


JK parlamento rinkimai: Th. May partija laimėjo, tačiau neteko daugumos
IQ
BNS
Britanijos premjerė Theresa May (AP nuotr.).

Penktadienio rytą pradėjo aiškėti naujasis Jungtinės Karalystės parlamento žemėlapis. Rinkimus laimėjo ministrės pirmininkės atstovaujama Konservatorių partija, tačiau ji prarado daugumą parlamente, įnešdama daug neaiškumų dėl tolesnės Britanijos politinės situacijos.

Paaiškėjus 649 vietoms iš 650, partijos turi atitinkamai 318 ir 261 parlamento narių. Leiboristai narių parlamente skaičių padidino 31, tuo tarpu konservatorių gretos sumenko 12 vietų. Škotijos nacionalinė partija liko trečia pagal dydį partija su 35 nariais, tačiau jų mandatų skaičius sumenko 19. Aktyviai judėjime už "Brexit" agitavusios Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partija (UKIP) parlamente kol kas neturi nei vienos vietos.

Th. May žada stabilumą

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May  pareiškė, kad jos partija užtikrins šaliai itin reikalingą stabilumą. „Šaliai reikia stabilumo laikotarpio. Nepriklausomai nuo rezultatų Konservatorių partija užtikrins, kad galėtume įvykdyti pareigą užtikrinti stabilumą“, – sakė premjerė, kuri buvo perrinkta į parlamentą Meidenhedo apygardoje netoli Londono. Kai tik buvo paskelbtos šios prognozės, svaro kursas patraukė žemyn. Šie pirmalaikiai rinkimai įvyko Britanijai pasukus istorinių pokyčių keliu: šalis derėsis dėl sudėtingo „Brexit“ proceso ir tolesnių santykių su Europos Sąjunga bei taps pirmąja valstybe, pasitraukusia iš šešis dešimtmečius gyvuojančio bloko.

J. Corbynas premjerę ragina atsistatydinti

Konservatorių partijai per visuotinius rinkimus praradus mandatų šalies premjerė turėtų atsistatydinti, pareiškė opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas. Th.May „neteko konservatorių mandatų, balsų, paramos ir pasitikėjimo“, – sakė J.Corbynas. „Manyčiau, to pakanka atsistatydinti“, – salė leiboristų lyderis, kuris buvo perrinktas į parlamentą Londono Šiaurės Islingtono apygardoje. Pasak kairuoliškų pažiūrų J.Corbyno, tai, kad valdančioji partija prarado mandatų, rodo, kad rinkėjai „nusigręžė nuo taupymo politikos“. „Žmonės aiškiai pasakė, kad jiems gana taupymo“, – sakė leiboristų lyderis ir pridūrė, kad atėjo laikas suformuoti tokią vyriausybę, kuri „iš tiesų atstovautų visiems šalies žmonėms“.

L. Kojala – „Brexit“ komplikuosis

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala BNS sako, kad šią situaciją galima vadinti premjerės Theresos May ir jos partijos pralaimėjimu. „Kalbant apie „Brexit“, jau dabar galime prognozuoti, kad proceso tai nepalengvins, nes Didžiojoje Britanijoje bus labai daug neaiškumo dėl vidaus politinės situacijos, gerokai daugiau, nei prieš rinkimus, kai turėjome pakankamai aiškią konservatorių daugumą, pakankamai stabilų parlamentą“, – pridūrė jis. Priešlaikiniuose rinkimuose neužsitikrinę daugumos, konservatoriai bus priversti formuoti koaliciją, o tai, anot ekspertų, gali sušvelninti pozicijas dėl išstojimo. L.Kojala neatmetė ir tikimybės, jog mažesnės partijos galėtų suburti kairiąją koaliciją apeinant konservatorius, tuomet „Brexit“, anot jo, būtų dar švelnesnis. Politologas svarsto, kad rinkimų rezultatai gali pastūmėti į priekį ir dabartinį derybų grafiką, nes derybos turėjo prasidėti po rinkimų. „Dabar tikrai nelengva įsivaizduoti, kaip bus galima suburti efektyviai veikiančią koaliciją, Vyriausybę“, - sakė L.Kojala. Anot jo, žinant, kad derybų dėl „Brexit“ laikotarpis trumpas ir jį galima pratęsti tik atskirais susitarimais, kyla daug klausimų, kada realiai procesas prasidės, taip pat kyla neaiškumų dėl Didžiosios Britanijos pozicijos konkrečiais klausimais derybose. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 09 11:40
Spausdinti