Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ŽMOGAUS TEISĖS
JT pabėgėlių agentūra reiškia susirūpinimą dėl migrantų apgręžimo ir gyvenimo sąlygų
BNS
Fotobankas
Pabėgėlių priėmimo centras Vilniuje.

Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras (UNHCR) pripažįsta ypatingą Lietuvos padėtį dėl nelegalios migracijos, tačiau reiškia susirūpinimą dėl teisėkūros sprendimų ir migrantų apgyvendinimo sąlygų.

Kaip pranešė Jungtinių Tautų organizacija, komisaro atstovas Šiaurės ir Baltijos šalyse Henrikas M. Nordentoftas neseniai baigė dviejų dienų vizitą Lietuvoje, kur susitiko su šalies parlamentarais ir kitais partneriais aptarti reagavimą į situaciją pasienyje su Baltarusija, taip pat prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo tvarką ir prieglobsčio prašymų nagrinėjimą.

UNHCR tvirtina, jog pripažįsta iššūkius, su kuriais Lietuva susiduria „šioje precedento neturinčioje situacijoje“, kurią vyriausybė taip pat vertina nacionalinio saugumo požiūriu.

„Be to, UNHCR smerkia valstybes, kurioms pabėgėliai ir migrantai tampa priemone siekti politinių tikslų. Tačiau UNHCR lieka susirūpinęs, kad dėl Lietuvos reagavimo esamoje situacijoje kyla pavojus pažeisti šalies prieglobsčio sistemos vientisumą, kai taikomas ilgalaikis prieglobsčio prašytojų sulaikymas ir prieglobsčio prieinamumo ribojimas pažeidžiant Lietuvos įsipareigojimus pagal tarptautinę ir Europos teisę“, – teigia JT agentūra.

Pasak H. M. Nordentofto, prieglobsčio prašymas „yra viena iš pagrindinių žmogaus teisių“ ir ji taip pat galioja esant nepaprastajai padėčiai ar krizinėms situacijoms.

„Mes raginame Lietuvą laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų, suteikiant galimybę prieglobsčio prašytojams gauti prieglobstį ir užtikrinant tinkamas priėmimo sąlygas bei efektyvią prieglobsčio suteikimo tvarką“, – sako UNHCR atstovas.

Pasak organizacijos, pranešimai apie apgręžimą prie Lietuvos sienos su Baltarusija ir apie grupes asmenų, įstrigusių pasienio zonose „vargingomis sąlygomis ir šaltyje, kur jie negali prašyti prieglobsčio, kelia rimtą susirūpinimą“.

Pabrėžiama, jog nors valstybės turi nepriklausomą teisę ginti savo sienas, „tai reikia daryti paisant žmogaus teisių, įskaitant teisę prašyti prieglobsčio“.

UNHCR primena anksčiau išsakytas pastabas, kad migrantų apgręžimas yra „neteisėtas pagal tarptautinę teisę“, dėl šių veiksmų kyla pavojus migrantų gyvybėms, bei pabrėžia, jog atsakomybę apsaugoti pažeidžiamus žmones valstybės turi pasidalinti solidariai, vengiant grėsmės pabėgėlių ir migrantų gyvybei.

„UNHCR žino, kad Lietuva stengiasi pagerinti prieglobsčio prašytojų priėmimo sąlygas ir pašalinti trūkumus šioje srityje. Tačiau dauguma jų, įskaitant pažeidžiamas grupes, toliau apgyvendinama uždarose ir nepaprastai perpildytose vietose, kuriose nėra tinkamų pagrindinių paslaugų. Kai kurios grupės taip buvo laikomos ilgiau kaip tris mėnesius, ir tai labai pakenkė jų gerovei. Artėjant žiemai, situacija tampa ypač sudėtinga“, – teigia organizacija.

UNHCR paragino Lietuvą užtikrinti, kad prieglobsčio prašytojų sulaikymas būtų taikomas tik kaip kraštutinė priemonė ir niekada netaikomas vaikams, taip pat padidinti pastangas suteikti tinkamas priėmimo sąlygas, kad būtų apsaugota prieglobsčio prašytojų gyvybė ir sveikata.

„Per trumpą laiką netikėtai atvykus dideliam asmenų skaičiui, Lietuvos vyriausybė ir institucijos susidūrė su precedento neturinčia situacija. Tačiau, padedant Europos Sąjungai, ši situacija turi būti valdoma, o Lietuva privalo didinti pastangas pašalinti esamus trūkumus ir užtikrinti priėmimo sąlygas, kurios atitinka žmogaus teisių standartus“, sako H. M. Nordentoftas.

Lietuva, Latvija bei Lenkija nuo vasaros susiduria su drastiškai išaugusiu nelegalios migracijos srautu iš Baltarusijos. Į Lietuvą šiais metais atvyko beveik 4,2 tūkst. neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtusių migrantų. Lietuva, siekdama kovoti su krize, stato fizinį barjerą pasienyje, taiko migrantų apgręžimą.

Tiek Lietuva, tiek Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 11 11:16
Spausdinti