Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJA
K. Navickas: akivaizdus faktas – nauji protestai yra politinė akcija.
BNS
Josvydas Elinskas/ELTA
Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Šią savaitę Lietuvos žemdirbiai pradeda protestus, bet žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas juos vadina priešrinkimine politine akcija.

„Vienas iš aktualiausių klausimų yra daugiamečių pievų ir ganyklų atkūrimo klausimas, tai tarybos atstovai, kadangi mes jau šitą klausimą svarstome, ieškome sprendimų nuo ankstyvo rudens, tai tarybos atstovai nedalyvavo šitame procese. Tai jau akivaizdžiai rodo, kad yra nesiekiama konstruktyvumo ir, matyt, kas yra akivaizdus faktas, įeiname į priešrinkiminį laikotarpį“, – pirmadienį LRT radijui sakė K. Navickas.

Ministras pabrėžė, kad šeši iš aštuonių Lietuvos žemės ūkio tarybos narių – politikai.

„Čia turbūt jau tas susiklostę yra, kad ūkininkų pusėj visą laiką yra tas toks griežtesnis ir tvirtesnis savo interesų atstovavimas lyginant su kitais sektoriais. Ir tai yra viena dalis, o kita, kaip ir sakiau, tai toks faktas šiandieną, tai iš aštuonių žemės ūkio atstovų, kurie dalyvaus susitikime su premjere, šeši yra politikai“, – sakė jis.

Tuo metu Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas sako, kad rinkimai su protesto akcijomis nesusiję – savo siūlymus dėl daugiamečių pievų ūkininkai ne kartą pristatę, tačiau tiek šiuo, tiek kitais klausimais dialogas su valdančiaisiais yra itin sunkus.

„Tai tikrai sudėtingas dialogas, sudėtinga mums atkreipti dėmesį į problemas ir rasti palankius sprendimus, žemės ūkiui nedarančius žalos. O dėl rinkimų, tai aš pasakysiu taip, 2019-ais metais buvo lygiai tas pats, kada buvo kiti valdantieji, irgi buvo keliamos taip pat įvairios sąmokslo teorijos, neva tai rinkimai. Ir tai tikrai ne, rinkimai šiuo atveju tikrai ne prie ko, ypač kai ūkininkai yra tikrai skirtingos politinės nuomonės“, – LRT sakė I. Hofmanas.

Lietuvos žemdirbiai pirmadienį pradeda protestų ciklą – visoje šalyje nuo 14 valandos maždaug tris valandas bus deginami laužai, be to, ūkininkų atstovai susitiks su premjere Ingrida Šimonyte, įteiks reikalavimus aplinkos ir žemės ūkio ministrams.

I. Hofmano teigimu, ūkininkų reikalavimų yra daugiau negu 30, tačiau pagrindiniai jų – daugiamečių pievų problema, saugotinų teritorijų plėtra, suskystintų naftos dujų akcizas ir nauja kuro naudojimo tvarka, pieno krizė.

I. Hofmanas anksčiau teigė, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas turėtų būti atstatydintas, nes nesugeba susitvarkyti su žemdirbių problemomis.

Žemės ūkio rūmai pirmadienį aplinkos ir žemės ūkio ministrams įteiks rezoliuciją, kuria valdžios institucijos raginamos įtraukti socialinius partnerius į sprendimų priėmimą, siūloma parlamentinėms politinėms partijoms pasirašyti žemės ūkio ir kaimo plėtros ilgalaikę strategiją kaip nacionalinį susitarimą.

2024 01 08 08:32
Spausdinti