Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


UKRAINIETIŠKI GRŪDAI
K. Navickas: derybos nepavyko, blokada Lietuvos ir Lenkijos pasienyje rytoj įvyks
ELTA
Irmantas Gelūnas
Kęstutis Navickas.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas teigia, kad nors per pastarąją savaitę buvo intensyviai bendraujama su Lenkijos žemės ūkio ministerija ir protestuotojais, tačiau dalinė blokada penktadienį prasidės. Vis tik jis atmetė ūkininkų kaltinimus dėl ukrainietiškų grūdų transportavimo.

„Per tą laikotarpį, per tą savaitę gan intensyviai bendravome tiek su Lenkijos žemės ūkio ministerija, tiek su Lietuvos žemės ūkio rūmų pagalba, tiek su pačiais protestuotojais. Paskutinės derybos vyko vakar, iki vėlumos ir šiandien tenka, deja, konstatuoti, kad dalinė blokada (...) yra planuojama rytoj nuo 11 val. Lietuvos laiku“, – ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams komentavo K. Navickas.

„Yra (...) tos lenkų įvardytos karuselės. Tačiau turime duomenis, kiek ukrainietiškos kilmės grūdų įvažiavo į Lietuvą. Turime statistiką, koks yra prekybos balansas tarp Lietuvos ir Lenkijos – jis vis tik toks, kad Lenkija įveža daugiau savo produkcijos į Lietuvą, negu mes išvežame į ją“, – sakė jis.

Pasak ministro, konkrečių Lenkijos protestuotojų reikalavimų Žemės ūkio ministerija negavo.

Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Praėjusią savaitę Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

2024 02 29 13:22
Spausdinti