Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Kaip atrodytų Europa, jei nebūtų NATO plėtros
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
NATO
Švedijos vėliavos pakelimas prie NATO būstinės.

„Jei nebūtų buvę NATO plėtros į Vidurio ir Rytų Europą, nebūtų buvę struktūros, kuri atsvertų Rusijos imperinį spaudimą, ir dauguma šalių būtų priverstos „jungtis“ su Maskva (t. y. būtų prijungtos)“, – interviu IQ teigė Philipas Wasielewskis, JAV užsienio politikos tyrimų instituto (FPRI) Žvalgybos ir netradicinės karybos tyrimų centro direktorius.

– Ar augant NATO šalių skaičiui, nereikėtų Aljansui reformuotis, kaip kalbama ES ir turint omeny, kad vis dažniau sulaukiama akibrokštų, tarkime, iš Vengrijos ar Turkijos dėl Švedijos narystės ir sunkiau sutarti sąjungininkams?

– Kaip rašiau straipsnyje „The Liberum Veto: A History and a Warning“ („Liberum veto: istorija ir įspėjimas“), NATO ir ES yra atramos prieš Rusijos agresiją – tiek atvirą, tiek slaptą. Tačiau šiuolaikinė Rusija, kaip ir XVIII a., yra įgudusi taikyti karinę prievartą, papirkinėti, manipuliuoti etninėmis ir religinėmis mažumomis bei vykdyti politinius perversmus per bendrininkaujančias politines partijas ir veikėjus.

Rusijai pavertus tik vieną šalį savo Trojos arkliu, ji gali manipuliuoti bet kuria institucija, reikalaujančia vienbalsio sprendimų priėmimo, kuriai ta šalis priklauso. NATO ir ES privalo reformuotis, kad užkirstų tam kelią.

2024 03 15 12:46
Spausdinti