Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ENERGETIKOS KRIZĖ
Kaip energiją taupo eurobiurokratai?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Alfa.lt
Europos Parlamentas: cirkas išvažiavo, šviesos liko.

Visai Europai veržiantis „energetikos diržus“ ir imantis taupymo priemonių, Briuselyje įsikūrusios ES institucijos irgi bando rodyti pavyzdį, bet ne visoms tai sekasi.

Šią savaitę Europos Parlamentas išvykęs į plenarinę sesiją Strasbūre, tačiau vėliau vakare, jau po darbo valandų praėjus pro Briuselyje esantį jo pastatą, atrodo, kad darbas vyksta – šviesos tiek viduje, tiek išorėje, nors per stiklinius langus nematyti nė gyvos dvasios, o pagrindinis įėjimas aklinai uždarytas.

Neseniai socialiniuose tinkluose pasirodė ir nuotraukų, kuriose matyti, kaip gerokai po darbo valandų Europos Komisijos būstinėje, Berlaymont pastate, vis dar dega šviesos – esą visus taupyti raginantys eurobiurokratai patys išeidami iš darbo jungiklį pamiršta nuspausti.

„Tai, kad jūs matėte šviesas 21 ar 22 val., yra liūdnas Komisijos darbuotojų pavyzdys, kai jie dirba labai ilgai, bet tai jie daro su malonumu, galiu jus dėl to užtikrinti“, – į žurnalistų pasiteiravimą dėl šio atvejo praėjusį ketvirtadienį atsakė Eurokomisijos pagrindinio atstovo spaudai pavaduotoja Dana Spinant.

Jos kolega Balazsas Ujvari pridūrė, kad nuo 2016 iki 2021 m. Komisija sumažino elektros energijos ir dujų suvartojimą 20 proc.

„Neseniai nustatėme naujas priemones. Tarkime, vasarą mes nešaldėme pastatų tiek, kiek anksčiau. Temperatūra pastatuose buvo pakelta nuo 23 iki 25 laipsnių. Šildymo sezono metu mes nuleisime pastatų viduje temperatūrą nuo 21 iki 19 laipsnių, – kalbėjo jis. – Mes taip pat sumažinome vadinamąsias komforto valandas pastatuose, t. y. išjungsime šildymą trimis valandomis anksčiau.“

B. Ujvari teigimu, ant Komisijos pastatų stogų yra įdiegta 400 kv. m saulės baterijų ir ruošiamasi padidinti jų kiekį.

Pravers papildomas megztinis

Už gatvės nuo Europos Komisijos esančiame ES Tarybos pastatų komplekse dar spalio pradžioje paskelbta apie energijos taupymo priemones. Ten esantys biurai bus šildomi iki 19 laipsnių, kaip ir Komisijos pastate. „Justus Lipsius“ pastato atrijuje, kur per Europos Vadovų Tarybą veikia spaudos centras ir susirenka šimtai žurnalistų, temperatūra bus sumažinta iki 16 laipsnių, o vasarą atrijuje bus išjungti oro kondicionieriai. Europos pastato forume, kur ES lyderiai bendrauja su žiniasklaida, žiemą bus dar vėsiau – jis bus šildomas tik iki 14 laipsnių, o vasarą oro kondicionieriai neveiks.

„Akivaizdu, kad negali būti net kalbos apie papildomus individualius elektrinius šildytuvus dėl mažesnės temperatūros nustatyto režimo, – rašė darbuotojams ir ES šalių diplomatams Williamas Shapcottas, atsakingas už ES Tarybos veiklos organizavimą. – Vietoj to apsvarstykite galimybę ateiti į darbą su papildomu megztiniu. Nesivaržykite jo dėvėti ir oficialiuose susitikimuose. Energija yra svarbiau nei mūsų tradicinis aprangos kodas.“

Jis taip pat teigė, kad Europos pastato apšvietimas bus išjungtas, o specialus pastatų apšvietimas bus nutrauktas.

Panašiu metu pranešta ir apie trečiosios pagrindinės ES institucijos Europos Parlamento planą taupyti. Europos Parlamentas nuo ketvirtadienio vakaro iki pirmadienio ryto ir atostogų metu išjungs savo pastatų šildymą ar vėsinimą. Paprastai penktadieniais daugelis europarlamentarų grįžta į savo rinkimų apygardas. Pastatai Briuselyje ir Strasbūre taip pat bus šildomi ne daugiau kaip iki 19 laipsnių ir vėsinami ne mažiau kaip iki 25 laipsnių, o išorinis apšvietimas bus ribojamas.

Europarlamento skaičiavimais, per metus taip bus sutaupyta daugiau kaip 2 mln. eurų. Tačiau, kaip minėta, vakarop pasivaikščiojus matyti plika akimi, kad taupymas dar tikrai neįaugęs į prie privilegijų pripratusio Europos Parlamento kraują.

Alfa.lt
Tuščia, bet šviesu.

„Keliaujančio cirko“ tradicijos nesustabdys

Vis dėlto didžiausios išlaidos ir energijos švaistymas vyksta dėl „keliaujančio cirko“ praktikos, kai Europos Parlamento sesijos vyksta ne Briuselyje, o Strasbūre.

Vokietis Peteris Liese'ė iš Europos liaudies partijos – didžiausios Europos Parlamento frakcijos – spalio pradžioje parašė laišką Europarlamento pirmininkei Robertai Metsolai, ragindamas ją sustabdyti keliones į Strasbūrą iki balandžio mėnesio.

„Jei prašome visų taupyti energiją, neatsakinga šildyti du pastatus ir be reikalo važinėti, – Politico.eu citavo P. Liese'ė. – Per koronaviruso pandemiją ne veltui susitikdavome tik Briuselyje. Daugeliui žmonių energetikos krizė atsiliepia daug blogiau. Todėl turime reaguoti ir dabar.“

Nors jam antrino ir keli kiti europarlamentarai, abejotina, ar kas pasikeis.

Europarlamento pirmininkė R. Metsola argumentuoja ES teise, pagal kurią reikalaujama, kad būtų naudojamasi abiem vietomis, išskyrus „išskirtines ir nenumatytas aplinkybes“, pavyzdžiui, COVID-19 pandemiją.

Tam griežtai prieštarauja ir prancūzai, nes „keliaujantis cirkas“ yra rimtas pajamų šaltinis Strasbūrui.

„Kvestionuoti Strasbūro būstinę yra klaidinga idėja“, – Politico.eu teigė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono frakcijos Europarlamente „Atnaujinkime Europą“ frakcijos lyderio Stéphane'o Sejourné atstovas ir sakė, kad anglies dioksido išmetimas ir elektros energijos suvartojimas bus ne sumažintas, o perkeltas kitur. Be to, teigė jis, Strasbūro pastatas yra „energiškai efektyvesnis už esančius Briuselyje“.

Europos sostinė irgi taupo

Pačiame Briuselyje irgi netyla kalbos apie energijos taupymą. Kai kurie restoranai siūlo vakarienę tamsoje, dalis gyventojų renkasi žiemą praleisti šiltuosiuose kraštuose. Gatvėse – tamsiau: dalis miesto pasididžiavimo ir turistų traukos centro Didžiosios aikštės (Grand Plasas) bei Briuselio miestui priklausančių pastatų ir paminklų apšvietimo bus išjungiama 23 val., Karaliaus rūmai irgi skendi tamsoje. Taip pat nuspręsta gatvių apšvietimą išjungti likus pusvalandžiui iki saulėtekio, o po 22 val. gatvių apšvietimas, kurį sudaro LED lemputės, bus pritemdomas 20 proc.

Ši priemonė bus taikoma iki kovo 31 d. ir tikimasi sutaupyti 1000 megavatvalandžių, arba 235 tūkst. eurų. „The Brussels Times“ teigimu, gatvių apšvietimui tenka maždaug 1 proc. visos Briuselio regione suvartojamos elektros energijos. Pernai bendras viešojo apšvietimo suvartojimas Briuselio savivaldybėms kainavo daugiau kaip 6,5 mln. eurų. Esant dabartinėms elektros kainoms, išlaidos turėtų padvigubėti ir siekti apie 13 mln.

Tačiau visuomenininkai teigia, kad ankstesnis gatvių apšvietimo išjungimas kels grėsmę anksčiau ryte vykstantiems žmonėms. Pasak jų, spalio–lapkričio mėnesiais, kai gatvėse būna tamsiau, nelaimingų atsitikimų su pėsčiaisiais skaičius regione išauga 28 proc.

2022 10 20 07:12
Spausdinti