Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Kaliningrado tranzitas: ES pirmininkauti pradėjusi Čekija išdėstė savo požiūrį
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Prahos
Unsplash
Asociatyvi iliustracija.

Pirmininkavimą ES nuo liepos 1 d. perėmusi Čekija palaiko Lietuvą Kaliningrado tranzito ribojimo klausimu. Pasak pareigūnų, Lietuva elgiasi pagal taisykles, bet jas Europos Komisija dabar tikslina.

„Suprantu, kad Europos Komisija peržiūri šį klausimą, bet šiuo metu Lietuva vykdo savo įsipareigojimus dėl sankcijų. Toks mano požiūris“, – į IQ klausimą apie Prahos požiūrį į Kaliningrado tranzito ribojimą penktadienį atsakė Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky.

Kiek anksčiau čekų aukšti pareigūnai neoficialiai taip pat IQ teigė, kad jų šalis yra Lietuvos pusėje.

Jau kelias savaites Europos Komisija žada pateikti patikslinimus dėl ES sankcijų Rusijai taikymo įgyvendinant Kaliningrado tranzitą.

„Lietuvos diplomatai Briuselyje kalbasi su Europos Komisijos pareigūnais, norima sutarti dėl teksto, kuris būtų priimtinas ir Lietuvai, ir Europos Komisijai, ir tai yra gerai, čia nėra tas atvejis, kai Europos Komisija tik liepia, o mes tik vykome“, – ketvirtadienį LRT sakė prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

Birželio 17-ąją įsigaliojus kovo viduryje priimtame ketvirtajame sankcijų pakete patvirtintoms ES sankcijoms nutrauktas plieno ir juodųjų metalų tranzitas per Lietuvą į Kaliningradą. Taip pat sankcijų pakete numatyta, kad liepos 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus, rugpjūčio 10-ąją – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 d. – rusišką naftą.

Tranzito į Kaliningrado sritį ribojimas sukėlė Maskvos įniršį ir ši pažadėjo, kad „pasekmės turės didelį neigiamą poveikį Lietuvos gyventojams“.

Praėjusią savaitę „Reuters“, remdamasi šaltiniais Briuselyje, pranešė, kad prekyba per Lietuvą į Rusijos eksklavą Kaliningradą gali būti normalizuota per kelias ateinančias dienas ir Kaliningradui turėtų būti netaikomos ES sankcijos. Tai anksčiau pranešė ir kita Briuselio žiniasklaida. Stipriausios ekonomiškai ES valstybės Vokietijos kancleris Olafas Scholzas taip pat anksčiau patvirtino, kad Kaliningrado tranzitui neturėtų būti taikomos ES sankcijos.

2022 07 08 15:27
Spausdinti